Sverigedemokraterna inget alternativ för kristna

Sverigedemokraterna går framåt i årets kyrkoval. Det kan vi läsa om i bl.a. Svenska Dagbladet, Dagen och Göteborgs-Posten. De går framåt trots att de, enligt statsvetaren Magnus Hagevi, inte har något större intresse av religion. De ser kyrkovalet som en språngbräda mot riksdagen. På sin hemsida manar partiet sina väljare att gå och rösta: ”Ett starkt resultat i detta val skapar en starkare plattform inför riksdagsvalet 2010.”

Om ett år är det val till riksdag, landsting och kommun i Sverige. Ett antal undersökningar, bl.a. i Sifos första väljarbarometer efter sommaren, visar att Sverigedemokraterna är på väg in i riksdagen. I demokratiska val har väljaren givetvis makten över sin egen röst och om Sverigedemokraterna lyckas så måste valresultatet respekteras. Men det kan bli en komplicerad situation om SD blir tungan på vågen.

För mig som kristen är Sverigedemokraterna inte ens ett alternativ. Deras ideologi utgår inte från kristna grundvärden utan har sina rötter i en invandrarfientlig strömning som värnar om nationalstaten. Sverigedemokraterna vill enligt sitt program ”upphöja det svenska” och varnar för ”inskränkningar av den nationalistiska principen”.

Det Sverigedemokraterna gör är att koppla invandringen till samhällets olika problem. Det finns mycket i invandringspolitiken som har misslyckats och behöver förändras. Men det är en sak att hämta sin näring i missnöjet hos många svenskar. En helt annan och svårare uppgift är att finna en lösning. Då handlar det om att utgå från en människosyn som inte kränker personer eller grupper.

För mig som kristdemokrat innehåller Jesu liknelse om den barmhärtige samariern den människosyn som jag ansluter mig till. Budskapet är en fråga: Vem är min nästa? Jag tror att det bästa sättet att möta Sverigedemokraterna är att bemöta deras partis och kandidaters argument sakligt och korrekt. Då tror jag att deras ideologi, eller brist på ideologi, kommer att träda fram och de blir inte längre ett intressant alternativ inför nästa års val.

Roland Utbult (KD)

Ett svar to “Sverigedemokraterna inget alternativ för kristna”

  1. Bengt Sjöberg Says:

    Jag håller helt med dig.
    I Filipstads kommunfullmäktige verkar deras representant ha tappat gnistan. Hans stol står tom sedan ett halvår. I kyrkovalet meddelade den ende kandidaten att han inte kunde delta i kyrkofullmäktige pga arbete utomlands under ett och ett halvt år.
    Det finns rätt så måmnga ungdomar i vår kommun som gillar både Sverigedemokraterna och Nationaldemokraterna. Ibland får jag tillfälle att besöka skolorna för att föreläsa om flyktingar, men då brukar de främlingsfientliga sitta tyst och undviker att delta i samtalet. Kanske de blir berörda av de starka berättelserna om flyktingarna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: