Dumpningen av fisk måste stoppas!

Fisk

I den kristna synen finns ansvarskänsla för naturen. Det handlar om att förvalta miljön på ett hållbart sätt. Därför strider det mot mina värderingar att hundratusentals ton fisk dumpas i havet varje år. Ur ett kristet etiskt perspektiv är det helt enkelt inte acceptabelt.

Min släkt kommer från Öckerö och har varit yrkesfiskare sedan 1600-talet. Att se hur fisk kastas tillbaka i havet efter att ha tagits ombord känns smärtsamt och är fullständigt irrationellt. Om mina förfäder kunde se vad som händer ute på havet när yrkesfiskarna tvingas kasta tonvis med fin matfisk, med mycket liten chans att överleva, så skulle de förmodligen inte tro sina ögon. Ofta får yrkesfiskarna klä skott för kritik från forskare och myndigheter. En kritik som har spritt sig till stora delar av svenska folket. Därmed riskerar både stoltheten och glädjen över att vara yrkesfiskare till stor del att gå förlorad.

Utkastproblematiken i Östersjön och Västerhavet är en direkt följd av EU:s fiskepolitik. Kvotsystemet och andra regleringar som gör att en viss mängd fisk får tas upp är den viktigaste orsaken till utkasten. En annan orsak är att fisken understiger minimimåttet och därför inte får landas. En tredje orsak är att olika fisk- och skaldjurssorter blandas vid fångsten. När kvoterna är slut för t.ex. torsk så fortsätter man att fiska exempelvis havskräfta och får då torsk som en bifångst. Följden blir att torsk kastas i havet.

En följd av kvotsystemet är också den s.k. ”uppgraderingen” av fisk där för liten eller mindre värd fisk på marknaden väljs bort och kastas i havet så att lastutrymmet istället kan fyllas av mer inkomstbringande fisk. Lösningen på problemet är bl.a. högselekterande redskap som gör att man redan under trålningen på ett enkelt sätt kan skilja ut vilken art och storlek man vill ha. En annan del av lösningen är så kallade ”havdagar”. Då får man fiska under speciella dagar men ta iland all fisk.

I Norge är utkast av fisk förbjudet. När Norge påtalat för EU att man vill ha ett generellt stopp för utkast så blir svaret att detta är möjligt först 2013. Under tiden ruttnar hundratusentals ton fisk på havets botten, fisk som istället hade kunnat vara god och näringsrik föda.

Nu behövs politisk handlingskraft för att stoppa detta vansinne som är både miljömässigt, moraliskt och ekonomiskt förkastligt. Förhoppningsvis får då våra återstående yrkesfiskare tillbaka glädjen och stoltheten. Det är de sannerligen värda!

Roland Utbult (KD)

2 svar to “Dumpningen av fisk måste stoppas!”

  1. LarsFredrik Says:

    Enig! Utkast av fisk er dårlig forvaltning. Løsningen på problemet er imidlertid ikke så enkel som du foreskriver (innsatsbegrensninger som fangstdøgn eller selektive redskaper).

    Selektive redskaper er kanskje nødvendig, og er i Norge påbudt ved eks. trålfiske – men jeg tror ikke det alene gir stor nok effekt. Selektive redskaper sammen med kvoter per båt OG forbud mot utkast av fisk er nok en bedre løsning. Problematikk rundt bifangster kan løses ved at fiskeren må ha egen bifangstkvote, eller bruke av ”hovedkvoten” når det fiskes etter andre arter, og eksempelvis torsk tas som bifangst. Hovedpoenget må være at det er forbudt å kaste ut fisk. Forskernes og forvalternes modeller som beregner hvor mye fisk som finnes i havet baseres på landingsstatistikk (i Norge) – og uten et utkastforbud er en slik statistikk verdiløs…

    Innsatsbegrensninger (som ”Days at sea”) er etter mitt skjønn en mindre bra modell, da det stimulerer til overkapitalisering i flåten (spesielt dersom fisket er subsidiert), ”olympisk fiske” (med de negative konsekvenser du kan se i ”Deadliest catch på Discovery channel”: livsfarlig fiske i all slags vær hvor fisken på død og liv MÅ opp).

  2. Roland Utbult Says:

    Tack Fredrik! Det var många bra synpunkter som är viktiga att ta med sig i det fortsatta arbetet för ett hållbart fiske i framtiden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: