Provval och riksdagsval

Inför riksdagsvalet håller Kristdemokraterna, som de flesta andra partier, provval bland partiets medlemmar för att se vilket stöd kandidaterna har inför valet. Därefter sätts listan på valsedeln där väljarna kan kryssa den kandidat de vill ska företräda dem i riksdagen.

Jag vann provvalet klart i valkretsen Västra Götaland Västra/Bohuslän som innefattar hela Bohuslän plus kommunerna Mölndal, Partille och Härryda. Dessutom vann jag provvalet i norra valkretsen (Alingsås, Trollhättan, Dalsland m.m.) kom fyra i östra (Falköping, Mariestad, Skövde m.fl.) och så vidare. Stödet för mig har visat sig vara enormt i hela Västra Götaland liksom i Göteborg (som är en egen valkrets).

Västra Götaland Västra/Bohuslän är den valkrets jag bor i och den valkrets som jag satsar mest på inför riksdagsvalet söndagen den 19 september. Det starka stödet för mig från medlemmarna är en indikation på att stödet från väljarna också kan bli omfattande.

På valsedeln till riksdagen är jag placerad på plats 3 efter Magnus Jacobsson och Rebecka Olsson. Eftersom jag kom ny till partiet i augusti förra året så är jag oerhört nöjd att vara bland toppkandidaterna i mitt första val som kristdemokrat!

Nu startar valrörelsen där jag har alla förutsättningar att bli inkryssad av väljarna och ta plats i riksdagen efter 19 september. För det behövs ca 1.600 kryss i hela valkretsen. På intet sätt omöjligt. Jag ser det som en stor förmån att få representera Kristdemokraterna och kommer att arbeta hårt för att öka partiets väljarstöd.

……………………………………………………..

Valet 19 september är viktigt. Det är på många sätt ett ödesval för Sverige och alla oss som bor här. Låt mig belysa tre områden som är viktiga för mig som kristdemokrat: jobben, pensionerna och Sverigedemokraterna.

Jobben. Jobbskatteavdraget för den som arbetar är ett viktigt incitament för att stimulera arbetsmarknaden. För till exempel en undersköterska har jobbskatteavdraget gett 1 500 kronor mer i plånboken varje månad. För varje arbetad timme i vårt land blir det mer pengar till vård, skola och omsorg.

De senaste decennierna har mängder av personer i vårt land hamnat i bidragsberoende vilket till slut även fick socialdemokraterna att reagera. Under den senaste socialdemokratiska regeringen startades reformeringen av sjukförsäkringen. Målet var att halvera sjukskrivningarna men man lyckades inte. Parollen var ”Alla ska med” men resultatet blev ändå att många lämnades kvar på perrongen. 140 nya förtidspensionärer tillkom varje dag under den senaste (s)-regeringen. Totalt var 750 000 människor sjukskrivna eller förtidspensionerade.

Nu är det viktigt att Alliansregeringen fullföljer sin jobblinje och att de grupper som hamnat utanför arbetsmarknaden får det stöd de behöver för att komma tillbaka. Därför har Alliansregeringen startat en rehabiliteringskedja som ska hjälpa människor som varit sjukskrivna att komma tillbaka in i arbetslivet. För den som ändå på grund av sjukdom inte kan komma tillbaka är det viktigt att det sociala skyddsnätet fungerar. För mig som kristdemokrat är detta en hjärtefråga. Staten har det övergripande ansvaret för att varje individ i vårt land ska uppleva social trygghet.

Pensionerna. Pensionärerna är 2000-talets förlorare. Genom en överenskommelse över blockgränserna på 1990-talet så skulle pensionerna följa den ekonomiska utvecklingen, oberoende av statens budget. När den ekonomiska krisen slog till så drabbades pensionärerna mer än andra. Medan en familj med två barn under 2000-talets första decennium fått mer än 8 000 kronor per månad att röra sig med så har pensionärerna i praktiken gått back. Jobbskatteavdragets 70 miljarder under den här mandatperioden ska jämföras med att pensionärerna under samma period endast fått 5,5 miljarder. Det är en stor och viktig grupp, 1,8 miljoner väljare.

Under socialdemokraternas tolv år vid makten sänktes inte skatten för pensionärer en enda gång. Alliansregeringen genomför nu för andra gången en skattesänkning genom höjt grundavdrag för pensionärerna. Framförallt gäller det personer med låg pension. Detta motverkar den svaga utvecklingen av pensionerna. Men mer behöver göras för att pensionärerna som grupp inte ska halka efter utan komma ikapp för förlorade år. Många äldre sliter med sin ekonomi och dessutom oroas de över hur deras boende ska bli på ålderns höst.

Kristdemokraterna har genom åren varit det parti som främst av alla värnat om pensionärernas situation. Vi kommer att prioritera ytterligare skattesänkningar för pensionärer. Det är verkligen dags att de som har byggt upp det här landet och offrat sitt liv till hårt och uppoffrande arbete nu får smaka frukten av det. Personligen kommer jag att slåss för att pensionärerna ska få en förbättrad standard och ett tryggare liv.

Sverigedemokraterna. Ett antal väljarundersökningar har visat att Sverigedemokraterna kan vara på väg in i riksdagen. I demokratiska val har väljaren givetvis makten över sin egen röst och om Sverigedemokraterna lyckas så måste valresultatet respekteras. Men det kan bli en komplicerad situation om de blir tungan på vågen.

Sverigedemokraternas ideologi har sina rötter i en invandrarfientlig strömning som värnar om nationalstaten. Sverigedemokraterna vill enligt sitt program ”upphöja det svenska” och varnar för ”inskränkningar av den nationalistiska principen”. Det finns mycket i invandringspolitiken som har misslyckats och behöver förändras. Men det är en sak att hämta sin näring i missnöjet hos många svenskar. En helt annan och svårare uppgift är att finna en lösning. Då handlar det om att utgå från en människosyn som inte kränker personer eller grupper.

För mig är det viktigt att se människan i första hand, därför vill jag föra en annan politik än den som Sverigedemokraterna står för. Jag tror att det bästa sättet att möta Sverigedemokraterna är att bemöta deras partis och kandidaters argument sakligt och korrekt. Då tror jag att deras ideologi, eller brist på ideologi, kommer att träda fram och de blir inte längre ett intressant alternativ inför nästa års val.

Roland Utbult (KD) Kandiderar till riksdagen 2010

http://www.kryssautbult.nu/

Ett svar to “Provval och riksdagsval”

  1. Dennis Says:

    Synd att du inte vill kandidera för Folkpartiet i år. Har dessutom svårt att tänka mig att Kristdemokraterna kommer att bli kvar i riksdagen efter valet. Men hade du stått med på Folkpartiets lista så hade jag givetvis röstat på dig, precis som jag gjorde i föregående val. Lycka till i alla fall!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: