Sverigedemokraterna gör entré i Sveriges Riksdag

Det blev en speciell dag denna första egentliga arbetsdag för Kristdemokraterna i riksdagen. Började dagen med en promenad i Gamla stan innan frukost. På väg från övernattningslägenheten till själva riksdagshuset passerade jag ett monument över kung Oscar II med text ur hans tal 1897: ”Måtte inom denna riksdagsbyggnads murar städse visa rådslag ske, samt för ett älskadt fosterland gagnande beslut varda fattade.”

I riksdagen fanns det många fotografer och journalister. De var mest intresserade av Sverigedomkraternas (SD) entré i riksdagen.

20 av 349 ledamöter kommer från SD och jag har beslutat mig för att bemöta dem vänlig och korrekt.

Men när partisekreteraren Björn Söder talade om sitt parti som ”Sverigeblocket” så tyckte nog många med mig att det var lite väl lågt. Jag menar att alla vi som är folkvalda tillhör ”Sverigeblocket”.

Jag tror inte att detta är en framkomlig väg för Sverigedemokraterna att på det sättet distansera sig från de övriga. Jag hade trott att de skulle visa ett visst mått av ödmjukhet inför det demokratiska systemet och inför att för första gången vara med att på allvar påverka svensk politik.

Tyvärr saknades den ödmjukheten från SD denna första arbetsdag i Sveriges Riksdag. Jag lär få anledning att återkomma i ämnet.

Roland Ubult (KD)

Riksdagsledamot

4 svar to “Sverigedemokraterna gör entré i Sveriges Riksdag”

 1. Roger Svensson Says:

  Nåja, nu skall du ha heder av att kunna bete dig som folk. Men man får ju ha viss förståelse att Sd:s representanter inte direkt känner någon ”ödmjukhet” när en del av dina riksdagskolleger beter sig mer som förvuxna dagisbarn än som ansvarstagande vuxna. T.ex. kravet från V och Mp:s riksdagsgrupper att ha sina kanslier placerade så att de slippa behöva dela kopiator med Sd-representanter av ”arbetsmiljöskäl” …

 2. wallentinandreas Says:

  Nåja. Det är väl inte SD som är de som i första hand distansierar sig. De verkar ju vara de enda som velat kliva ur sandlådan.
  Låter bra att du kommer bemöta dem vänligt. Jag hoppas att du som kristen kan bli ett föredöme för de andra under de kommande fyra åren. Lycka till!

 3. Cecilia Owen Says:

  Hej Roland!
  Glom nu inte att njuta av denna resan, att befinna sej i Sveriges nav!

 4. anna-stina skog Says:

  vad sd står för visas väll när dom marcherade ut ur kyrkan?
  Gud välsigne dig Roland!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: