Namnbyte i KD?

 

Den senaste tiden har diskussionen om Kristdemokraterna blossat upp i media. En av morgontidningarna hade nyligen täckt hela framsidan med en bild av partiledaren Göran Hägglund och under honom stod med fet stil ”Krisdemokraterna”. Idag tar Svenska Dagbladet frågan om KD:s framtid.

Det är sant att vårt parti har backat tre riksdagsval i rad och det är då naturligt att en analys görs både externt och internt. Den interna behandlingen av utvecklingen i KD har lett till att vi bildat ”Framtidsgruppen” under ledning av Michael Anefur (se bilden) och dessutom har ungdomsförbundet tillsatt en ”kriskommission”. Resultatet av den finns i en rapport där KDU går till botten med det mesta från partiledningens arbete till den från riks producerade reklamfilmen som visades i valrörelsen. Man tvekar inte att kritisera olika delar av partiet och vill se förändring för att partiet ska få bäring hos svenska folket framöver.

Det djärvaste förslaget från kristdemokrater i olika sammanhang är byte av partinamnet. En del vill ta bort ordet Krist i Kristdemokraterna. Personligen tycker jag att det låter helt absurt även om jag förstår att det finns de som vill pröva nya tankar och uppslag. För mig står ordet Krist för: Vad kan jag göra för min nästa? Det handlar om solidaritet med människor i utsatta situationer. Så här står det i KD:s principprogram: ”Vårt partinamn förklarar att vi står för demokrati byggd på kristen människosyn och värdegrund.”

Häromdan var vi samlade i Stockholm till ett frukostmöte kring Kristdemokraternas framtid. Konklusionen blev att vi inte behöver vara ängsliga, vi är kristdemokrater och ska vara det, inte falla in i populism.

För mig handlar det varken om partiledningen eller namnet Kristdemokraterna. För mig handlar det om att vi bestämmer oss för vart partiet vill gå utifrån våra grundvärderingar. Om vi vågar stå upp och ta strid för ett politiskt program med en stark social prägel så tror jag att vi är på rätt väg. Jag efterlyser mer passion och lidelse för de sociala frågorna. Och vi ”äger” ju socialdepartementet så det finns alla förutsättningar att lyfta partiet till nya höjder!

Roland Utbult (KD)

Riksdagsledamot

7 svar to “Namnbyte i KD?”

 1. Olle Says:

  Bäste Roland, ”folk i allmänhet” gillar de grundvärderingar som KD står för. Problemet är att Ni har svårt för att vara tillräckligt tydliga så att folk förstår vad Ni står för.
  Ett par aktuella exempel:
  Vårdnadsbidraget .. (som nu Hägglund är ytterst flummig kring)
  Kristendomen som ska ha särställning i skolan… (kom från fp)
  Var inte så blyga att plocka upp de kristna värderingarna för ”folk i allmänhet” gillar dem!

 2. Rune Hultström Says:

  ”Vårt partinamn förklarar att vi står för demokrati byggd på kristen människosyn och värdegrund.”
  Det är ju så bra. Att ”kristna” inte ställer upp på det är ofattbart. Det är ju så tragiskt att de tidigare trogna och framför allt de yngre har anammat det matrealistiska livsmönstret som övriga partier förfäktar. Solidariteten med den egna plångboken väger tyngre än med nästan. Då är det inte lätt att som enda parti kämpa för en kristen värdegrund.
  Det gäller medmäsnklighet och inte själviskhet. Och det är inte inne.
  Bekymrad/Rune Hultström

 3. Kerstin Hurtig Says:

  För mig handlar det varken om partiledningen eller namnet Kristdemokraterna. För mig handlar det om att vi bestämmer oss för vart partiet vill gå utifrån våra grundvärderingar. Om vi vågar stå upp och ta strid för ett politiskt program med en stark social prägel så tror jag att vi är på rätt väg. Jag efterlyser mer passion och lidelse för de sociala frågorna. Och vi ”äger” ju socialdepartementet så det finns alla förutsättningar att lyfta partiet till nya höjder!
  håller fulständigt med!
  Kerstin Hurtig, Varberg

 4. Ann-Britt Björk Says:

  Roland du har så rätt.. Sociala frågor är ”hotsoff” mer än någonsin förut.
  Har mötta många besvikna som kämpar en ojämn kamp med kroppsliga
  svårigheter vilka för en ”överlevnadskamp” med än den ena, än den andra myndigheten.. Besvikna – trötta till uppgivenhet – som resulterar i
  familjeproblem och barn som även de visar oro och trötthet i skolarbetet
  etc. etc.
  Som kristen känner jag skuld i detta avseende… Det stämmer inte med
  de kristna värderingarna..och etiken och moralen jag vill stå för.. Och detta borde vi kämpa tydligare för. Stå upp för de svagaste..
  En grupp flyktingar har anlänt hit till Umeåområdet -hel tyligen, men
  migrationsverket har lämnat dem vind för våg. De bor på ett nedlagt
  gästgiveri helt utan guidning eller introduktion, utan språkkunskaper eller
  fortskaffningsmedel, utan jobb, få bussförbindelser till mataffärer och övrig service.. Jag skäms.. som den biståndsarbetare jag varit under
  många år. Vi behöver idag Biståndsarbetare till vårt eget land.

 5. bluesuedeshoe1 Says:

  Kejsarens nya kläder är väl lite uttjatat som tankereflex.
  Vishet – att kolla olika argument från förra gången partiet bytte namn är väl för osexigt.
  Då klämmer jag i med att tänk motsatsen: folk väljer inte längre Kristdemokraterna för det är för litet av Kristusefterföljd i visioner och praktisk politik. Och det är något som saknas när islam hävdar en hegemoni som religion, och Sverigedemokraternas xenofobi får så starkt folkligt stöd så att det ska påverka oss alla.
  Så behåll namnet och fyll det med visioner, idéer och praktiskt handlande där Krist- får sin rätta dragningskraft.

 6. Solveig Carlsson Says:

  Jag tycker att det är viktigt att hålla sig till sanningen. Sanningen om hur
  ett äktenskap ska ingås mellan en man och en kvinna och inte skriva egna lagar som bryter mot Guds lagar. Det är människobud.
  Att inte uppmuntra kvinnor att göra abbort som ju är mord om det görs när livet har börjat. Undantag kan göras i extrema fall som tex när en ung flicka blir våldtagen av våldsmän och dyligt, men vad jag förstår är KD för abbort då man låter kvinnor från andra länder komma hit och få abbort som de inte får i sitt hemland
  En tredje fråga är: Hur ställer ni er till Israel? deras rätt till landet och vårt stöd för folket. tror vi att Gud har givit landet åt judarna eller tror vi att de ska bort? Så länge solen och månen finns står det, så ska israel vara Guds folk och den som välsignar Israel ska bli välsignad.
  Vi vet att Hamas planer är att utrota judarna. Ska vi se på en gång till?
  Det handlar inte om att vara emot araber Palestinier. det handlar om ett folks överlevnad. ville Arabvärlden ta hand om sitt folk så kunde de ha hjälpt dem från deras läger men de vill använda sitt folk som brickor för att genomföra sin plan. Bort med judarna! Men Gud har en plan!

 7. Det är dags att återvinna den idépolitiska debatten. « Kent Persson (m) blogg Says:

  […] Utbult och Den hälsosamme ekonomisten och […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: