Jungfrutalet

Så är tiden inne. Jungfrutalet i Sveriges Riksdag torsdagen den 4 november 2010 och klockan är ca 13.30. Talet är väl förberett efter många timmars manglig hit och dit med argument. Jag menar, att på 6 minuter få in både hemlöshetsproblematiken och förslag till lösningar kräver en komprimerad och genomtänkt text. Jag kan i alla fall stolt säga att jag skrivit talet alldeles själv.

Problemen med hemlöshet är enormt svåra att lösa. Men inte omöjliga. Tidigare har vi i Sverige under decennier jobbat med ”boendetrappan” där den hemlöse ska göra en slags karriär för att nå upp till toppen och där det till slut finns en egen bostad. En situation där det finns låga förväntningar men väldigt höga krav – det har visat sig vara en dålig kombination. Kommuner med trappstegsmodellen har ofta många hemlösa.
Låt oss se på de goda exemplen: Den metod som Socialhögskolan i Lund förespråkar kallas ”bostad först” och bygger på principen att om man får en bostad först så möjliggör det också andra åtgärder. Metoden går ut på att en egen bostad är en grundtrygghet som den hemlöse behöver för att kunna ta itu med sina problem. Först en egen bostad, därefter massiva hjälpinsatser och intensiv rehabilitering. Ett skyddsnät av socialsekreterare, fältarbetare och ideella krafter.

Jag känner när jag står i talarstolen att det bär. Det är en inspirerande känsla. Jag brinner för frågorna! Ännu ”roligare” blir det när Monica Green från Socialdemokraterna begär replik. Det är bra att det blir replik på inlägget, då lever det längre… Hon är vass men samtidigt ganska förutsägbar. Det är väl mycket sagt att vi finner varandra på slutet. I riksdagen gäller det att ge och ta och samtidigt visa respekt för sin motdebattör. Så fungerar demokratin och det är inte illa.

Roland Utbult (KD)
Riksdagsledamot

4 svar to “Jungfrutalet”

 1. svante julius Says:

  Hej
  Klart godkänt. Hoppas på fortsatt debatt. Jobbar själv med hemlösa och har gjort sedan 1989.Denna fråga är mycket viktig.

 2. Göran Walter Says:

  Grattis, kollade hur du skötte dig på riksdagens förnämliga webbplats.
  http://www.riksdagen.se/templates/R_ExternalPage____3383.aspx

  Schysst inledning med koppling till ”Europeiska året för att bekämpa fattigdom och social utestängning” sedan ganska raskt ner till personer det handlar och dina göteborgska erfarenheter. Saknade en människa bland siffrorna. ‘Lisa som måste sova vid Poseidonstatyn’ e.d.

  Engagemanget hos dig strålade. Skönt att du kunde berätta om det också i replikskiftet.

  Det kanske går att förutsäga vem som kommer att replikera till 80% när du nästa gång talar. Bloggarna ger sedan en bra bild av hur slipstenen kommer att dras, (jfr http://monicagreen.webblogg.se/)

  MVH/Göran

  PS. Lite konstigt att det får kallas ‘jungfrutal’ fortfarande – härstammar från engelskan maiden speech och 1800 talets kvinnolösa parlament. Får se upp med DO. Ordet är ju inte så gammalt så det borde kunna bytas ut, varför inte bara premiärtal. DS

 3. Rolf Nilsson Says:

  Det är varken fler debatter eller repliker hemlösa behöver! Det är ett konkret agerande av styrande att bygga bygga bygga bostäder där folk har råd att bo och bo kvar i.

  Angående ”Bostad först” har det skett en liten förskjutning vad gäller ”regler” för att få kallas det, efter ”projektet landat i Stockholm.
  Här kommer de heliga principerna för ”housing first”:

  Filosofin bakom och principerna kring den amerikanska modellen ”Housing first” – är ett förhållningssätt i kampen mot hemlöshet som visat sig ge långvariga positiva resultat och där forskningen och personer med egen erfarenhet är överens.

  • Den ”heliga” grunden i ”fast bostad först” är RIKTIGA BOSTÄDER där den som bor där har ett eget kontrakt enligt hyreslagen på samma villkor som alla andra människor i Sverige.
  Det finns ingenting som tyder på att paternalistiska regelverk såsom husdjursförbud och omedelbar avhysning utan uppsägningstid och liknande, skulle inverka positivt i en människas liv och möjlighet till fortsatt utveckling.

  • LÅNGSIKTIGHET – det vill säga ingen ”vårdkedja” där man i olika etapper slussas runt i olika boenden beroende på yttre omständigheter såsom drogfrihet eller annat.
  Forskning och människor med egna erfarenheter vittnar samstämmigt om att grunden för en varaktig positiv förändring är TRYGGHET. En viktig faktor för att känna sig trygg är ”kvarboendet” det vill säga att bostaden är tryggad, vad som än händer i personens återhämtningsprocess.

  • FRIGÖRA KONTRAKTSHANTERINGEN från socialtjänsten och återföra den till bostadsföretagen. Vi vill frigöra de sociala resurserna som idag binds upp i de här sekundära bostadsverksamheterna, eftersom de inte fungerar. Istället skulle socialtjänsten arbeta med klientens grundproblem. Bostaden är en förutsättning för återhämtning. Idag används bostaden ofta som en ”belöning” för visade framsteg (enligt socialtjänstens handläggare) och som en ”bestraffning” för det omvända.

  • KRAV PÅ REGERINGEN att deras utvecklingsarbete gällande strategier för att motverka hemlöshet och kommande stödfinansiering till organisationer endast skall beviljas om deras verksamheter bygger på följande tre kriterier: Bästa tillgängliga kunskap, beprövad erfarenhet och stämmer överens med kunskapen från personer med egen erfarenhet (brukarna).

  Detta vill vi ha i Sverige!

  Det är svårt att konkret beskriva ”housing first” som modell eftersom det egentligen är en grundläggande princip – nämligen rätten till bostad. På olika vis kan den här principen sedan kombineras med en mängd olika insatser – så länge de uppfyller de tre förutsättningarna gällande bästa tillgängliga kunskap, beprövad erfarenhet i praktiken samt brukarnas erfarenheter.
  Några av sakerna kan vara:
  • Case Management
  • Boendestöd
  • Personligt ombud

  Själv skulle jag vilja veta om det fanns möjlighet att ”kvota in” hyresgäster, på liknande vis som t ex friskolegymnasium antar elever som inte uppfyllt poängkraven på kvot. I Danmark går 25% av bostadsföretagens tomma lägenheter till den kommunala bostadsförmedlingen. Överhuvudtaget behöver kraven för uthyrning ses över och i vissa fall, starkt ifrågasättas.
  ”Fast bostad först” angriper den långvariga hemlösheten. Det behövs självklart fler billiga bostäder för att förhindra att hemlösheten fortsätter att öka och sprider sig till allt fler grupper i samhället.
  Det är ju den tendensen vi ser idag och regeringen behöver ta ett krafttag – NU!

  Rolf Nilsson
  Ordf. Föreningen Stockholms hemlösa
  Tel:0736-885656

 4. anna stenson Says:

  Miljöpartiet har ju sagt ”rätten till en bostad” istället för ”tak över huvudet garanti”. Även om det bara är vackra ord är det bättre med bra ord än diskriminerande ord. Träffade en man häromdagen som blivit utslängd från ett härbärge där man iallfall kan ha kvar sina saker under dagen därför att hans handläggare letade efter en annan lösning, inte för att han misskött sig eller något sånt. Byråkrati och dumma regler gör det bara värre. Personliga ombud som finns för kvinnor på Claragården är jättebra. På liknande sätt jobbade också Annie Söderberg (som är död och sörjs av många) på Spiralprojektet. Det är vettiga människor som fattar luren och pratar direkt med byråkrater när man sitter i rummet som behövs. Inga som låser in sig på ett kontor och fattar beslut över huvudet på andra. Jag är glad att du Roland kämpar och jag är glad att du Rolf är här och läser:)
  Anna Stenson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: