Gott om stora öron i socialutskottet

Efter drygt två månader i riksdagen inser jag att socialutskottet är det viktigaste av de 15 utskotten… det var också så det beskrevs av vår gruppledare (numera bostadsminister) Stefan Attefall när vi startade i början av oktober, att vilket utskott man än hamnar i (jag önskade Socialutskottet) så kommer man efter en tid att plädera för att just det utskottets frågor är de absolut viktigaste av alla i riksdagen…

Jag är arbetande ersättare i socialutskottet med särskilt ansvar för socialtjänstfrågor, funktionshinder, folkhälsa, alkohol/narkotika/dopning/tobak och barns rättigheter.
Under december har vi bland annat fattat beslut om regeringens propostion ”Strategi för att stärka barnets rättigheter i Sverige”. Vi har också just nu på bordet ”En effektivare narkotika- och dopinglagstiftning” (återkommer till det) och frågor kring demensboenden.

TV-bilderna från demensboendet i Piteå har upprört svenska folket. Vandrande åldringar i tomma korridorer mitt i natten. Inga larmklockor och larmmattor kan ersätta en vårdares varma händer. I debatten förs det fram förslag på nationella riktlinjer om minimibemanning. Att två vårdare sköter 8-10 personer är ju helt omänskligt. Det är ett pedagosikt problem för minister Maria Larsson att förklara att detta är kommunens huvudansvar. Extrapengar skjuts till men kommunen har ansvar att fördela medlen på rätt sätt. Socialdpartementet meddelar att tillsynen kommer att öka och att socialstyrelsen kommer att ingripa om vården av äldre dementa inte fungerar i kommunerna.

Även många barn i vårt land far illa. Det händer i Sverige varje dag. 375.000 barn lever i hem där missbruk eller riskmissbruk förekommer. 8-10.000 barn har en mamma eller pappa i fängelse. Det är några siffror som rymmer mänskliga tragedier.

Jag förde mitt partis talan i riksdagens debatt om strategin föra att stärka barnets rättigheter i Sverige. Vänsterpartiet och Miljöpartiet pläderade för att göra FN:s barnkonvention till svensk lag. Men eftersom socialdepartementet håller på att kartlägga juridiska och praktiska konsekvenser av det så röstade vi övriga partier för strategin. Samtidigt hålls dörren öppen inför framtiden att inkorperera barnkonventionen i svensk lag.

Det känns stort att kunna vara med i Sveriges högsta beslutande organ och lyfta fram och stärka äldre dementa personer och även barnets rättigheter i vårt land. Barn behöver vuxna med stora öron, stora ögon och inte minst ett stort hjärta. Det finns gott om sådana i riksdagens socialutskott.

Roland Utbult

Riksdagsledamot (KD)

Ett svar to “Gott om stora öron i socialutskottet”

  1. Lars-Åke Sandberg Says:

    Hej tack för dit tal i riksdagen om utsatta barnen de glömda barnen. Jag önskar du kunde komma till oss i Misonskykan och talla om detta ämne. Mycket viktigt hör av dig till Lars-Åke Sandeberg 070 207 82 26 Vi har föreläsnings kvällar på torsdagar med Sv Kyrkan Livets frågor Tele 0371 15816 Mobil 070 – 207 82 26

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: