En dag på jobbet

 

06.25 Vaknar till mobilens alarmfunktion som är satt på högsta volym. Det är onsdagen den 2 februari 2011. Fixar frukost i det rum jag tilldelats på 6:e våningen i ”ledamotshuset” som ligger en gångtunnel från riksdagshuset. Det är inte stort men det räcker och här finns pentry och toa med dusch. Bra utsikt över Strömmen (om man står i rätt vinkel…).

08.30 Till andaktsrummet längst ner bland katakomberna där jag lovat att hålla i både tal och sång. Från alla partier (utom V och SD än så länge) kommer det personer till andakterna. Vår kaplan Carl-Erik Sahlberg från S:t Clara kyrka läser välsignelsen.

09.00 Debatt i kammaren (stora plenisalen som är hjärtat i riksdagen) om ”En effektivare narkotika- och dopningslagstiftning”. Min kollega i socialutskottet Anders Andersson gör som vanligt ett briljant framrädande när han förmedlar Kristdemokraternas syn på frågorna. Jag sitter med som ett stöd och har inget inlägg denna gång.

10.30 Sociala kommittén i KD samlas. Det är flera utskottsrepresentanter som samlas kring gemensamma frågor och det är högt i tak. Det handlar framförallt om kontroversiella frågor där vi behöver samlas till en gemensam ståndpunkt, som t.ex. gårdsförsäljningen av alkohol.

12.00 Lunch i riksdagens matsal. Partierna har egna bord där ledamöterna sitter. Det blir även här en hel del politik men under mer uppsluppna former.

13.00 Nedrustningsförhandlaren Hans Blix är på besök i gamla riksdagshuset (tvärs över gården). Vi får bra kontakt efteråt och jag samtalar också med organisationen ”Svenska läkare mot Kärnvapen”.

14.10 Träffar Thomas Persson från Erikshjälpen som är på besök. Vi går till riksdagens kafé och får ett samtal om det civila samhällets betydelse, om moms på second hand-butikernas försäljning och annat som engagerar.

15.15 Samtal med vår gruppledare Mats Odell och kanslichefen Helena Höij. Alla ledamöter har ett sådant samtal som bl.a. handlar om önskemål när det gäller support av politiska sekreterare och sakkunniga.

15.53 Signalen ljuder sju minuter innan voteringen/röstningen börjar i kammaren. Det är rätt märkligt att se när vi 349 ledamöter halvspringer genom ”löparrännan” (gångtunneln i kulverten) för att komma i tid. En brokig blandning av rött-grönt-blått.

16.00 Alla reser sig när talmannen kommer in. Sedan börjar voteringen om de beslut som ska fattas. Det har hänt att flera ledamöter har tryckt på fel knapp så jag håller mig allert. En av våra ledamöter i KD, Yvonne Andersson, är ”riktkvinna”. Hon visar vägen genom att resa sig upp så om man är tveksam då kan man titta på henne.

17.00 Danskurs i riksdagen. Första gången och det är bugg som gäller. Det är bra motion och om det skulle hända att man blir uppbjuden på något riksting eller liknande så kan det vara bra att åtminstone veta vilken riktning man ska ta.

18.00 Arbetsdagen är egentligen avklarad men jag jobbar ett par timmar på kontoret på 3:e våningen innan jag tar hissen upp till rummet. Kommer på att jag inte hunnit att vara ute i ett för dagen soldränkt Stockholm och därmed missat alstring av viktiga D-vitaminer.

23.00 Godnatt Sverige!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: