Man känner sorg

Att sätta sig in i den situation som alla dessa människor som drabbats av tsunamin i Japan upplever är inte möjligt. Den obeskrivliga sorgen över förlorade anhöriga saknar gränser. Kvar blir tomhet och ett försök att gripa tag i det halmstrå av hopp som finns kvar

Ändå är det inte mängden omkomna eller statistiken som berör mest. För den enskilde som förlorat sin son, dotter, förälder eller vän är saknaden oerhörd. Jag är själv uppvuxen vid havet och en av mina bröder drunknade i hamnen på Öckerö innan jag föddes. Min mor och far måste ha lidit fruktansvärda kval över det som hände. Sorgen satt i hos dem hela livet. De lyckades med vänners hjälp och genom sin kristna tro ändå se att livet på något sätt gick vidare.

Religionshistorikern Karen Armstrong, som medverkade i ett av Skavlans TV-priogram, ser just hur religionen kan besvara våra innersta frågor, något som tekniken och vetenskapen inte förmår. Skavlan kopplade händelserna i Japan till religionens betydelse för att hjälpa människor att finna meningen med livet.

Kärnkraftsolyckan i Fukushima öppnar upp för frågor kring kärnkraften som framtidens energikälla. Vi är sårbara, både som samhälle och enskilda människor. Men kärnkraften kommer troligen att finnas under många generationer, kanske för all framtid. Det är utmaningen för politiken och vetenskapen.

Vi vill alla uppleva trygghet och glädje över att vara människor med de möjligheter som livet bjuder. Just nu känner jag mest sorg över det som hänt och händer människor cirka 11 timmars flygresa från oss i Sverige.

Roland Utbult
Riksdagsledamot (KD)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: