Ja vi elsker…

Den norske författaren Björnstierne Björnsson sa en gång: ”Norrmän är ett ungt folk som tror, svenskar är ett gammalt folk som tvivlar…” Det ligger otroligt mycket sanning i den reflektionen.

Under många år har jag turnerat flitigt i Norge. Med Oslo Gospel Choir, Andrae Crouch, Egil Svartdahl och ett oräkneligt antal körer (kor). Jag har varit i nästan alla byar som finns och dessutom flera gånger. De flesta norrmän har inte sett hälften av det jag sett av Norge.

Publiken i Norge är spontan, positiv, glad och ger gärna uttryck för det. Vi som kommer från Sverige och uppträder i Norge ”elsker” det norske publikum.

Jag har också sett förändringen av Norge från ett ”lillebrorskomplex” där man allmänt kallade Sverige för ”söte bror” till dagens självsäkra, oljerika, ekonomiska stormakt. Man kan bli avundsjuk för mindre.

Våra idrottsmän gör ju också sitt till att skapa nationell självkänsla. Att bli slagen av Norge i ishockey-VM nyligen störde mig verkligen. Ishockeylandslaget är vårt mest älskade åsså går vi och får stryk av Norge. Mitt liv var för en stund sargat av denna tragedi…

Jag har lärt mig att älska Norge. De gånger jag besökt Norge på 17 maj har jag imponerats av deras starka och sunda känsla för nationen. Alla ”bunader” (folkdräkter) gör 17 maj till en av världens mest fantastiska folkfester, kanske den främsta av alla.

GRATULERER MED DAGEN!

Roland Utbult, Riksdagsledamot för Kristdemokraterna i Sverige

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: