Viktigt att KD får ny partiledare

 

 

 

Frågan om Göran Hägglund ska leda Kristdemokraterna (KD) efter det extra rikstinget i januari 2012 har återigen kommit upp. Egentligen handlar det om vem som ska vara partiledare när vi går in i valrörelsen 2014, eftersom nästa ordinarie riksting hålls först sommaren 2013. Och man byter inte partiledare ett år före ett val. Därför är frågan om vem som ska leda KD de närmaste åren väldigt aktuell och viktig.

Vi som arbetar i partiet är medvetna om krisen vi befinner oss i. Vi kan avläsa det i återkommande låga opinionssiffror där vi pendlar runt 4%-spärren med stor risk för att åka ur riksdagen. För detta är alla vi som jobbar i partiet ansvariga, men det yttersta ansvaret bärs alltid av partiledaren.

En kris är dock inte bara mörker, för ur krisen kan vi som parti växa till något nytt och större. Men då krävs förändring, vi måste samla ihop oss kring en tydligare politik. Och det förutsätter, menar jag bestämt, ett förnyat ledarskap som ger ny energi och ny laganda. Vi behöver förvalta partiets tradition och ideologiska hemvist men samtidigt också möta framtidens stora utmaningar, alltid med människan i centrum. Jag har därför vid flera tillfällen framfört behovet av transparens och en levande dialog mellan partiets olika delar. Vi är många som vill bidra till morgondagens Sverige!

Allt har sin tid. Göran Hägglund är en skicklig debattör och levererar mycket bra från socialdepartementet. Men det är som att det inte räcker. Siffrorna talar sitt eget språk. Den förda politiken har gjort att vi backat fem val i rad. Därför bör Göran Hägglund ställa sin plats till förfogande. Priset för vårt parti är högt när ett stort parti i Alliansen dominerar scenen och vår egen profil suddas ut. Särskilt allvarligt är det när det är i vår starkaste gren, de sociala frågorna, som vi får ta stryk.  

Partiledaren har det yttersta ansvaret för att nå resultat i regeringsförhandlingarna. Lika viktigt är att partiledaren är tillgänglig och utövar ett ledarskap som hos medlemmar och förtroendevalda inger trygghet och engagemang. Och som visar på en tydlig färdriktning, ett kristdemokratiskt budskap som verkligen berör människor. 

När en ny partiledare för KD ska utses måste vi ha en öppen process, liknande den i Miljöpartiet, Centerpartiet och Vänsterpartiet. Det betyder att kandidater bör resa runt i landet för att presentera sig själva men också sin politiska glöd och ambition.

Vi har ett halvår på oss!            

Roland Utbult (KD)

Riksdagsledamot

12 svar to “Viktigt att KD får ny partiledare”

 1. Ovetove Says:

  Men är du helt historielös? Under nästan hela 1998 låg kd på runt 4%. i valet fick man nästan 12. Kräftgången i opinionen hade även Alf under lång tid. Hägglund är inte faktorn som lett till låga opinionssiffror.

  Sen är jag förvånad över att alla dessa kritiker aldrig formulerar en egen linje. Den som ska engagera väljarna utan att kd försvinner i alliansarbetet. Vilket är ditt politiska alternativ?

  • utbult Says:

   I sakfrågan är det så att vårt parti har backat fem val i rad (EU-valen inräknade) sedan Göran Hägglund tog över. Med minst 15% varje gång. Det ser jag som mycket allvarligt och har svårt att se att vi med nuvarande partiledare ska lyckas lyfta partiets siffror.

   Samtidigt har jag hela tiden pekat på Görans förtjänster som socialminister och att det har levererats och levereras mycket bra från socialdepartementet. Svenska Dagbladets P J Anders Linder sa i Gomorron Världen i P!: ”Göran Hägglund är en mycket bra minister, frågan är om han är så bra partiledare?” Kanske ser vi olika på frågan utifrån var vi befinner oss rent geografiskt.

   Vår politik är så bra att den bär in i framtiden om vi lyckas göra politik av våra fokusområden ”barns och ungas uppväxtvillkor”. Vår största utmaning är att göra dessa fokus mer konkreta för den breda allmänheten. Jag finns givetvis med och arbetar utifrån det. Men i det sammanhanget kan man inte underskatta partiledarens roll att visa en färdriktning.

   • Henrik Says:

    Mycket bra svarat, Roland!!

   • Ove Tove Says:

    Och är det då inte barn och ungas villkor som Göran visat som färdriktning? Så du är kritisk mot att han lanserat detta som partiets uppgift för framtiden?

    Det är nästan besvärande att se hur vissa på allvar tror att det är partiledarens problem att det går knackigt, när partiledaren är mer populär än partiet. Det bara MÅSTE vara fel recept att sparka honom.

    Har ni aldrig tänkt på att konkurrensen på borgarsidan är mördande? Vilken kristdemokrat skulle kunna bli mer trovärdig än Borg och Reinfeldt mitt i en brinnande ekonomisk kris?

    Är det inte dessutom så att Hägglund lyckas leverera fler röster i riksdagsvalet, än partiet lyckas med lokalt, bortsett från några exceptionella undantag?

    Den här diskussionen är för mig helt obegriplig! En sak är i alla fall säker. Hägglund har ALDRIG levererat lika dåliga valresultat som Alf Svensson gjorde, ex 1994, efter att kd suttit en period i regeringen. Kd-problemet är inte partiledaren…

   • Henrik Says:

    Ove, kristen politik handlar inte bara om saker vi ser med våra vanliga ”ögon”! Det finns en andlig dimension också som Hägglund inte har och som många kristna saknar djupt! Partiet har liksom förlorat just den dimensionen i alla fall i ledarskapet!

   • Thomas Says:

    @Henrik. En andlig dimension? Göran H har rätt. Precis som han sa när han var hos Hubinette. Kristdemokraterna står för kristna värderingar men ska inte kopplas med kyrkan och religonen i sig.
    Jag vill då inte se ett religöst parti. Alla är välkomna enligt mig. Jag tror partiet skulle modernisera sig genom att byta namn. Inget fel på politiken utan det är folk som är rädda för namnet kristdemokraterna. Jag tror man skulle nå ut till mer väljare då.

 2. Henrik Says:

  ”Om inte HERREN bygger huset är arbetarnas möda förgäves”. Ps 127
  Det räcker INTE med bra kristna värden. EN ledare som inte själv bekänner sig som en Jesu efterföljare och lever ett förvandlat liv kommer inte övertyga folk… Vi behöver inget moderatparti i miniformat till…. Gud välsignade Israel när deras ledare fruktade Gud…. Då följde folket i kungens spår!!

 3. Anders Bergsten Says:

  Vi kommer aldrig över 4 % om vi för en ”kristen politik”. Det håller inte alls. Vi ska vara alliansens sociala röst med allt vad det innebär. Vi måste göra en mycket distinkt och klar åtskillnad mellan politik och religion. Allt annat sänker oss.

  • utbult Says:

   Jag håller i huvudsak med dig. Partiet är ingen kyrka. Men det är samtidigt viktigt att få med sig de s.k. kärnväljarna. De tvekar idag. Alf Svensson hade med sig de s.k. kärnväljarna och hade ett utrymme att spela med. Ibland tog han ut svängarna men pga sitt förtroendekapital kunde han göra det. Idag har vår partiledare inget svängrum alls gentemot kärnväljarna.

   • Elaine Says:

    Jag tror att ju fler politiker som vågar stå för sin tro ju fler väljare som vill tro och lita på dem.
    För är de kristna bekännande då förstår människor att det är äkta.
    Inte nåt konstgjort, med mask för att dölja allt annat snusk och annat som en del håller på med.
    Var äkta vara så får du väljare!!

 4. RCW Says:

  Blev väldigt glad över ditt agerande angående ny partiledare.
  Du har fått kritik internt för att du uttalat dig i frågan, men ska det bli någon förändring behöver KD just sådan mentalitet som du besitter. Det måste få vara högt i taket om man ska kunna förändra. Visst, tyst diplomati har sin tid, men den gränsen har för länge sedan passerats i denna fråga. Göran skulle absolut inte varit omvald förra året. Det känns som ett förlorat år. Göran är säker bra på mycket, men att leda detta parti på det sätt som han gör det kan inte fungera.
  Som du nämnt tidigare borde KD lyssna mer på sina kärnväljare. Jag tror att KD någonstans har en bra politik, men det är dags att sätta ner foten och visa svenska folket på allvar vad man står för. Vill man leda kommer det inte gå att vara omtyckt av alla. Vi ser mer och mer att det som skiljer alla partier på ytan är ganska lite. Man vill inte stöta sig med någon väljargrupp. Jag tycker man nu för tiden mer och mer tävlar om vem som kan var mest omtyckt istället för att säga vad man står för. Jag är säker på att KD skulle lyfta sina siffror om man tog mod till sig och verkligen profilerade sig. Det kan kosta på, men vad är mest värt? Att bli lite omtyckt av alla eller faktiskt vara med att förändra. KD behöver hitta ett ledarskap som lyfter partiets viktiga frågor. Dessa frågor måste bli synonymt med varje partimedlems identitet. Dom som inte backar upp partiets kärnfrågor borde kanske ta sig en funderare varför dom är medlemmar. Är det för att man är sugen på lite makt och position, eller är det för att man verkligen står bakom anledningen till partiets upphov.

  (Några rader från en ledare som vet att all verklig förändring har ett pris).

  Ha det bra Roland. Jag tror på dig.

  Roger Claeson Wämmerfors

 5. Ovetove Says:

  Roland, när Hägglund tog över efter Alf hade partiet lägre opinionssiffror än vad Hägglund levererat i de två riksdagsval han varit partiledare. Nedgången började alltså långt tidigare, under Alfs ledning. Byta partiledare är ingen lösning. Partiet måste ta sig samman och diskutera de verkliga problemen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: