Stå upp för upphovsrätten, Annie Lööf!

  

Det är med stor förvåning och växande oro som jag noterar att vår näringsminister Annie Lööf, tillika partiledare i Centerpartiet, ställer sig bakom och förordar fri nedladdning ”för privat bruk” på internet. Det som idag är illegalt när det gäller fildelning ska kunna göras lagligt, enligt Annie Lööf i en intervju i TV-Aktuellt tidigare i höst. Hon säger också att hon och Centerpartiet länge har varit ivriga påhejare av att detta genomförs.

Begriper inte Annie Lööf och Centerpartiet att de angriper något så grundläggande som äganderätten? Äganderätt är en av grundpelarna för ett fritt och demokratiskt samhälle. Vilket blir i så fall nästa område som ska attackeras? Om man inte tycker att upphovsrätten ska gälla på nätet, på vilka grunder kan man då försvara en annan form av upphovsrätt, patentskyddet?

Redan 1834 kom den första patentlagstiftningen i Sverige. Den har banat väg för exportframgångar som L M Ericssons telefoner, SKF:s kullager, Johan Petter Johanssons skiftnyckel (eng. ”Swedish wrench key”), Tetra Pak och mycket mer. Patent, licensrättigheter och goodwill är precis som musikverk immateriella tillgångar och har i högsta grad bidragit till vårt lands välstånd. Nyligen släppte PRV (Patent- och registreringsverket) en rapport där man bland annat konstaterar att det finns en stark koppling mellan ett lands tillväxt och kunskapsnivån om hur man hanterar immateriella tillgångar.

Näringsministern och Centerpartiet bör läsa igenom Alliansregeringens kulturproposition ”Tid för kultur” (sid. 53-54): ”Upphovsrätten är av grundläggande betydelse för kulturskaparnas möjligheter att disponera över och skörda frukterna av sitt konstnärliga arbete. Upphovsrätten ger den upphovsman som har skapat ett verk – t.ex. en film, ett musikstycke eller en bok – ensamrätt att bestämma över hur verket ska användas. Upphovsmännen och andra rättighetshavare som investerat tid och engagemang i sitt konstnärliga verk eller sin prestation och som ofta tagit stora ekonomiska risker ska kunna känna sig trygga i att det finns en fungerande marknad där de upphovsrättsliga regelverken säkrar både en rätt till ekonomisk ersättning och ett skydd för verkets särart.”

Annie Lööf måste ha missuppfattat sitt uppdrag om hon anser att man som näringsminister skall ändra lagstiftningen på ett sådant sätt att man ger sig på småföretagare som sedan länge har en väl fungerande verksamhet i några av Sveriges största exportnäringar: musik, film, dataspel och datorprogram.

Den som vill tafsa på upphovsrätten är skyldig oss en förklaring. Förklara hur man tänkt. För det är väl ändå inte så att man ser till den politiska trenden först och till de faktiska konsekvenserna sedan? Ett sådant beteende har i så fall ett namn. Det kallas populism.

Roland Utbult (KD)       

Riksdagsledamot i kulturutskottet

Musiker

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: