Varning för hunden! – om hemlöshet

 

Lagen har sina blottor.

Hund får de fattiga ha.

De kunde väl skaffa sig råttor,

som är skattefria och bra. /…/

Denna dikt ”Varning för hunden” av poeten Stig Dagerman (1923-1954) kan tyckas grotesk och oresonlig. Men för den hemlöse som förlorat allt av värdighet, som fyllt sitt inre med ett självförakt som hela tiden bara ökar i omfattning så är det här en inre bild av verkligheten. Det är inget annat än ett helvete på jorden. Jag mötte det i mitt arbete på Göteborgs Räddningsmission där mötet med missbrukare, hemlösa och personer med psykiatrisk problematik blev en tankeställare för livet.

Jag fick lära mig att inte dela in människor i kategorier men att se människan först av allt, med längtan efter kärlek, upprättelse och gemenskap. Jag har slutat använda uttrycket ”den lilla människan” eller att benämna hemlösa som ”svaga människor”. Tvärtom, de har överlevt ett liv som många gånger är fullständigt outhärdligt.

Det jag upptäckte i mitt arbete var att det fanns mycket sorg i den hemlöse. Sorg över att ha förlorat kontakten med anhöriga, att detta enda liv här på jorden blev något annat än vad det var ämnat till. Sorg över att möjligheten att använda sin speciella gåva, ofta konstnärlig, hade förspillts någonstans på vägen. Kanske genom dåliga förutsättningar från början eller genom händelser som gått snett.

Nu har socialstyrelsen på nytt räknat de hemlösa. Att uteliggarna minskar är bra men totalt ökar utestängningen från bostadsmarknaden. Maria Larsson skriver om det i Expressen (även Aftonbladet och Dagen tar upp ämnet) och gör analysen att hemlöshetsproblematiken är mångsidig och att det kräver genomtänkta åtgärder av såväl kommuner som regering. Men även hyresvärdarna har ett ansvar. Det finns bra lösningar, som t.ex. metoden ”Bostad först”.

Hemlösheten är en skam för Sverige och måste avskaffas. Det kan bli en lång väg dit. Men någonstans handlar det om att gå en sträcka i den hemlöses skor för att förstå att det inte är värdigt en enda människa i det här landet att vara hemlös.

Roland Utbult (KD)

Riksdagsledamot i socialutskottet

Ett svar to “Varning för hunden! – om hemlöshet”

  1. anna-greta Says:

    mycket bra skrivet Har själv fått kontakt med en människa som suttit isolerad i en lägenhet i 6 år men hemlöshet är något varreTycker att i sverge skulle alla ha en säng att såva i och slippa lägga sej hungrika Fortsätt kämpa för de utsatta i samhället

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: