Vi måste lämna allt groll bakom oss

Kristdemokraterna står nu inför ett avgörande partiledarval. Den som ska föra partiet framåt måste få hela partiet att gå åt samma håll.

Vår självbild är också viktig. Vi är ett parti med en stor potential och bör kunna nå minst 13-14 procent, och på sikt ligga i nivå med vårt tyska syskonparti CDU, 25 procent.

Under hösten har det i stället varit överraskande hårda tag mellan olika riktningar inom KD. Hägglundare har ställts mot Odellare och stundtals har argumenten och det sätt de framförts överskuggat vår uppgift och respekten för varandra och varandras åsikter. Kulmen nåddes när Göran Hägglunds stabschef omplacerades efter att ha skrivit nedsättande kommentarer under falsk flagg om personer som stöder Odell. Fullständigt oacceptabelt och en stor besvikelse. Självfallet ska all politisk debatt föras i det öppna.

Men hur kan vi på bästa sätt gå vidare efter det viktiga rikstinget? Vi måste lämna allt groll bakom oss och börja arbeta tillsammans som en enhet. Det kräver ödmjukhet och förlåtelse. Jag ser fram emot att bidra till detta!

Vi måste även förbättra kommunikationen mellan de olika delarna i organisationen, från partiledaren och genom alla led. Det handlar om att skapa trygghet mellan de aktiva. I ett parti där medlemmarna känner tillit till varandra minskar också spretigheten i budskapet.

Vi behöver en ny och inspirerande vision som inte bara ta sikte på Kristdemokraterna utan på hela svenska folkets mående och välbefinnande. Hälsan är starkt kopplad till människan som social varelse. Som det uttrycks från WHO: ”Hälsa är ett tillstånd som låter människan leva ett socialt och ekonomiskt produktivt liv.”

Det politiska parti som kan göra dessa hälsofaktorer begripliga kommer att mötas med respekt och tilltro. Kristdemokraterna kan lyckas med det uppdraget bättre än andra.

Vi har duktigt folk inom alla politikområden. Men Kristdemokraternas marknadsföring som ”den sociala rösten” i politiken är den allra mest vägvinnande. Kopplat till fokusområdet ”barns och ungas uppväxtvillkor” finns alla möjligheter att vinna gehör hos svenska folket. Vi ska hålla fast vid våra fokusområden. För att vinna svenska folket krävs dock mer än ord och handling, det krävs också passion.

Ledarskapet är alltid avgörande. När partiledaren tar täten och visar färdriktningen frigörs energi och skapar rörelse i organisationen. Kraften läggs då på väsentligheter och inte på inre motsättningar.

Jag kan bara hoppas att vi är många som ser och vill förverkliga detta. För Kristdemokraterna kan göra stor skillnad.

Roland Utbult, riksdagsledamot (KD)
(Texten är även införd i tidningen Dagen 13/1 2012.)
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: