Kristdemokraterna ska varken åt vänster eller höger utan framåt!

I flera sammanhang där kristdemokrater debatterat eller deltagit i intervjuer på senare tid har vi fått höra att vi som parti ska lägga oss till höger om Moderaterna i svensk politik, att det finns ett utrymme där eftersom M dragit sig mot mitten. För mig är detta en ganska absurd tanke utifrån vår kristdemokratiska värdegrund.

I Dagens Nyheter skrev journalisten Mats J Larsson nyligen om detta under rubriken ”Ledarkampen drev KD högerut”. Men i artikeln framgår inte ett enda sakligt argument som påvisar att så har skett. Att partiledarkampen mellan Odell och Hägglund ska ha medfört en förskjutning åt höger anser jag helt ogrundat. De allra flesta aktiva kristdemokrater är nog överens om att en förändring var nödvändig och att vi nu samlar oss och tar ut ny riktning. Men att denna skulle peka åt höger är inget annat än önsketänkande från några personer.

Den riktning Kristdemokraterna ska gå är varken vänster eller höger, inte heller bakåt utan framåt med ett starkt socialt engagemang. Och med en politik som besvarar och möter människors frågor och utmaningar på områden som livskvalitet, hälsa, välbefinnande, sociala relationer, samhällsgemenskap. Är det politik till höger om Moderaterna? Knappast! Vi har samlats kring fokusområdet ”barns och ungas uppväxtvillkor”. I det är familjepolitiken central för oss med bl.a. en förbättrad föräldraförsäkring och möjligheter för familjer att själva bestämma över barnomsorgen. Vi arbetar också för att barns röster ska bli hörda. Vi arbetar vidare för fortsatt sänkt skatt för pensionärer och värdig omsorg för våra äldre. Vi vill främja företagsamheten genom fortsatt regelförenklingsarbete. Vi vill minska gruppstorlekarna i förskolan, särskilt för de yngsta barnen. Är detta exempel på högerfrågor? Nej, det är kristdemokratisk politik.

Vi har duktiga representanter inom alla politiska områden. Det jag kan önska för mitt parti är att vi visar ännu mer passion när det gäller det sociala området och om hur människor mår i vårt land. Vi är ju det enda partiet i svensk politik som i partiprogrammet lyfter fram kristna grundvärden. Då har vi också en skyldighet att i tid reagera på oförrätter och oetiska inslag. Ett exempel är vapenhandeln med Saudiarabien där vi skulle ha larmat tidigare än vi gjorde. Ett annat exempel är miljöfrågor där vi som parti måste profilera oss starkt utifrån förvaltarskapstanken, med nästa generation i sikte – vad är viktigare? Ett tredje exempel är biståndspolitiken där vi är de främsta försvararna av 1% -målet.

Egentligen är politiska etiketter ett hjälpmedel för journalister att hålla isär begreppen. Om media sätter bilden av att vi är ett parti som är på väg till höger om Moderaterna så är det riktigt illa. För medias bild kan vara en annan än själva verkligheten. Som kristdemokrater ska vi definitivt inte förstärka den bilden. Tvärtom, vår identitet är framförallt att vi är kristdemokrater. Som målmedvetet kämpar för att göra skillnad, för samhället men mest av allt för den enskilda människan.

Roland Utbult

Riksdagsledamot (KD)

Blogginlägget finns återgivet i tidningen Dagen 24/7 2012 under rubriken ”KD ska inte bli högerparti”. Läs även artikel införd av kristdemokrater 8/8 under rubriken ”Nej tack till högersväng”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: