Humanisternas syfte är att splittra

Riksdagens öppnande högtidlighålls av tradition varje år bland annat med en gudstjänst i Storkyrkan. Det sker i närvaro av kungafamiljen, ministrar, riksdagsledamöter, andra politiker och tjänstemän. Förra året genomfördes en interreligiös gudstjänst med medverkande från andra trossamfund.

I år, vid samma tidpunkt, satsade förbundet Humanisterna för första gången på ett eget alternativ till den traditionella gudstjänsten i Storkyrkan, under rubriken ”humanistisk samling”. Humanisternas ordförande Christer Sturmark la igår ut texten på SVT Debatt. I inbjudan till Humanisternas samling stod det: ”De riksdagsledamöter och andra politiker som inte ser sig som kristna, eller föredrar en sekulär högtidsstund är varmt välkomna till en samling i humanismens och upplysningens anda”. Samlingen hölls på restaurangen Den Gyldene Freden i Gamla stan i Stockholm.

Man ska komma ihåg att gudstjänsten i Storkyrkan är en traditionell högtid som absolut inte frågar efter en kristen bekännelse för att man ska närvara. Humanisterna lockade med ”de som inte ser sig som kristna” – men det är inte vad gudstjänsten i Storkyrkan handlar om.

Tvärtom, det är en traditionsrik samling över alla gränser som vittnar om fred och försoning. Det finns inget ont i att samlas i en kyrka med tradition och trygghet som grund. Men Humanisternas syfte är att splittra och det är djupt olyckligt.

Jag har stor respekt för att människor kommer fram till olika slutsatser i frågor om tro. Men vi kan alldeles säkert vara överens om att den kristna värdegrunden har haft stor betydelse för vårt lands utveckling. I byggandet av Sverige har den stått för viktiga principer som blivit hörnstenar i vårt demokratiska samhälle. Det handlar om dygder, om etisk kompass, om civilkurage, trygghet, förvaltarskap och solidaritet med personer som lever i utsatta situationer.

Humanisternas mål är att skapa en sekulär stat. Eller som det står i deras idéprogram: ”Humanisterna förespråkar en sekulär etik, där religiös tro eller uttolkning av föregivet heliga skrifter inte kan tillåtas styra samhällets moraluppfattningar.” Det experimentet har genomförts i exempelvis kommunistiska diktaturer som Sovjet och Kina. Men det har grundligt misslyckats eftersom människors längtan efter frihet att själva bestämma sin livsåskådning alltid är starkare.

Till Storkyrkan gick de folkvalda för en stunds högtidlighet och eftertanke inför ett år fyllt av intensivt arbete och viktiga beslut. Till Den Gyldene Freden gick splittrarna med Christer Sturmark i spetsen.

Roland Utbult

Riksdagsledamot (KD)

3 svar to “Humanisternas syfte är att splittra”

 1. Osborn Hogevik Says:

  Du skriver att du har stor respekt för att människor kommer fram till olika slutsater i fråga om tro. Bra. Eftersom jag tycker att resten av ditt inlägg inte alls visar denna respekt skulle jag vilja ställa en fråga där jag tycker ditt svar kan visa din respekt för icke gudstroende: Är du beredd att medverka till att avskaffa lagen om stöd till trossamfund eller byta namn på den och skriva om den så att alla livsåskådningsorganisationer likställs, oavsett om är religiösa eller inte.

  Själv föredrar jag det första alternativet.

  • utbult Says:

   Bäste Osborn!

   Jag ser ingen anledning att medverka till att avskaffa en lag som ger stöd till trossamfunden. Det känns samtidigt märkligt att organisationer som öppet deklararerar avsaknad av tro – och samtidigt med argument och aktiviteter motverkar trossamfundens innehåll och arbete – vill komma i åtnjutande av detta stöd.

   Med vänlig hälsning

   Roland Utbult

   • Osborn Hogevik Says:

    Hej!

    Synd att du inte motiverade ditt nej.

    Det hade varit intressant att läsa hur du kan få ihop det med att du har stor respekt för att människor kommer fram till olika slutsater i fråga om tro.

    Mvh

    Osborn

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: