”Man går inte till en doktor vars blommor har vissnat”

Att befinna sig i USA under brinnande valkampanj mellan Obama och Romney är rätt fascinerande. Ett av de intressantaste mötena här var det med Emma Rung, svenska som frivilligt hjälper till i Obamas kampanj i New York. Hon beskrev på ett intressant sätt hur människor här i USA engagerar sig för sin favoritkandidat. Man bussas ut i ett område och på vägen ut berättar många i bussen sina upplevelser och motiv för att satsa sin fritid för det de tror på. Sedan ger de stora delar av sin fritid i aktiviteter som dörrknackning och telefonsamtal.

Jag frågade Emma hur det kändes efter att Barack Obama misslyckats i den första TV-debatten mellan presidentkandidaterna. Hon beskrev sin besvikelse men att hon ville fortsätta eftersom hon menade att Obama har den bästa politiken, bl.a. för de fattiga i USA. Hon berättade också att ”det tog en dörr” innan hon kom över sin rädsla med dörrknackning.

Här i Austin, Texas, märks inte så mycket av själva valkampen eftersom det här av tradition är ett republikanskt fäste. Men kampen hårdnar nu mellan Obama och Romney i andra delstater som Ohio, Florida, Iowa och Virginia. Framförallt handlar det om ekonomin och jobben. TV-kanalerna  visar hela tiden hur kampen trappas upp och analyserar allt från vicepresident Joe Bidens märkliga beteende i debatten med Paul Ryan till Romneys och Obamas ansiktsuttryck i olika delar från deras debatt.

Tillsammans med andra kristdemokrater mötte jag i veckan David Beckwith, framgångsrik kampanjmakare med erfarenhet från Vita huset. Han betonade hur viktigt det är med one-liners och tog upp bl.a. Romneys uttryck ”Hope is not a strategy” som syftade på Obamas kampanjuttryck ”Hope”. En av de mest målande verbala uttryck jag hört denna veckan i amerikansk TV kom från en analytiker som beskrev hur många väljare nu vänt Obama ryggen eftersom ”man går inte till en doktor vars blommor har vissnat”.

Roland Utbult

Riksdagsledamot (KD)

Läs mer: Svenska Dagbladet, Dagens Nyheter, Aftonbladet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: