Går det att lita på Socialdemokraterna?

Löfven 1 maj 2013Före regerings-skiftet 2006 hade Sverige haft en socialdemokratisk regering 65 av de senaste 70 åren. Inte underligt att Alf Svensson en gång uttryckte ”Det bor en liten socialdemokrat i varje svensk”.

Nu är det andra tider. Socialdemokratins betydelse når inte samma höjder längre, trots sin position som största parti. Ett antal märkliga turer som t.ex. Göran Perssons sorti, Håkan Juholts millsyckande och Mustafa Omar-affären har bidragit till att minska förtroendet. Socialdemokraternas kriskommissionen efter valet 2010 tar i sin valanalys upp det faktum att partiet på senare tid saknat förmåga att presentera reformer som berör människor. I det ligger, menar man, delar av förklaringen till partiets stagnation.

Kanske är det mot bakgrund av denna oförmåga som den nyvalde partiledaren Stefan Löfven försöker rycka till sig initiativet.  Han är den utvalde som ska föra socialdemokratin tillbaka till Rosenbad. Löfven känner trycket på sina axlar. Därför är det kanske inte så underligt att han i 1 maj-talet i Malmö upprepar ett löfte som ser ut som ett desperat försök från Socialdemokraterna att ta initiativet inför valet 2014. Så här sa Löfven i Malmö:

”Vi socialdemokrater har satt målet att Sverige ska ha den lägsta arbetslösheten i hela EU år 2020. Det är avgörande för vår ekonomi, vår välfärd, och inte minst för pensionerna och äldres villkor. För att nå målet finns inga alexanderhugg. Det finns ingen enkel lösning som fixar allt. Därför har vi inget universalverktyg, men vi har en stor verktygslåda.”

Hur kan man egentligen utställa ett löfte – eller var det en målsättning – att Sverige ska ha den lägsta arbetslösheten i hela EU år 2020? EU består av 27 länder. Vilken utveckling övriga länder har fram till 2020 har Stefan Löfven ringa kunskap om.

Löfven fortsätter: ”Det innebär att alla arbetslösa unga under 25 år får jobb, utbildning eller praktik inom 90 dagar. Det är vårt tydliga löfte till dig som är ung i Sverige: Du ska aldrig någonsin lämnas utanför, du ska studera, praktisera eller arbeta, och du ska kunna nå din förhoppning om framtiden!”

De ska studera, praktisera eller arbeta, säger Löfven. Det är klart, här finns möjlighet att gömma undan en stor grupp som då betraktas vara i arbete/sysselsättning. Om de rödgröna vinner valet 2014, vilka skattehöjningar kan vi förvänta oss på just det här området?

För Alliansen skulle Socialdemokraterna vara ett mycket större hot om de lyfte fram sina ursprungliga ideal med solidariteten som främsta banér. Men jag betvivlar att socialdemokratin kan vinna tillbaka den glöden som de ägde en gång.

Jag tror att valen 2014 kommer att handla i hög grad om värderingar. Det ger mitt eget parti Kristdemokraterna en stor möjlighet. Kristdemokraterna är idag den sociala rösten i politiken med en stark betoning på varje människas unika värde. Politik handlar i hög grad om att beröra människor. Och det finns fortfarande inget som berör människor så djupt i det här landet som en stark social röst som förmedlar framtidstro.

Roland Utbult

Riksdagsledamot (KD)

Läs mer: Svenska Dagbladet, SvD, DN, DN, GP, GP

3 svar to “Går det att lita på Socialdemokraterna?”

 1. Lars-Ake Dahlgren Says:

  Man kan lita på Socialdemokraterna vist har det varit några missar som Håkan Juholts misslyckande, Men att ta bort Omar mustafa var ett klokt beslut hade han varit en riktig socialdemokrat hade han sått
  upp för det och bevisat det istället för att säga Jag känner mig inte som en socialdemokrat, Aven när det bålser motvind är man socialdemokrat!!

 2. andersroshages Says:

  Exakt vad man kan tycka! Samma infernaliskt lovande! Speciellt när folk i allmänhet är så insatta i hur svår ekonomin har blivit. Och att då lova en massa materialistiska ”siffror” är snarlikt en humbug!? Så du har rätt, tycker jag om man som du säger försöker att samla skarorna till en gemensam ideologi eller ideal som du skriver. Så borde vi ha mycket närmare verklighetens problem? Gud vet hur det skall gå!

 3. Mats Matsini Ljungkvist Says:

  Inom fem år är (S) borta. Och de vill gå till botten med flaggan i topp, och skylla på ‘isberget’ och inte på besättningen!
  Målen med deras politiska program uppnåddes på 70 – 80-talet.
  Nu letar och söker dem hitta någon ‘jämkande’ väg ut ur och in i ‘livbåtarna’; Alliansen och/eller SD (?).
  De vann valet 2014 på/i gamla Socialdemokratiska paradgrenar men, dessa grenar har nya regler men det bryr sig (S) inte om!
  Efter det troliga nyvalet nästa år, efter en vilsen budgetproposition baserad på ”… minnen från fornstora da’r”, så dras mattan bort under deras fötter.
  – ”Det är borgarnas fel! Hade de bara förstått vad som är Sveriges bästa så hade de godkänt vår plan och vi återupprättat den socialdemokratiska välfärdsstaten Sverige! Men de är omöjliga att ‘förhandla’ med så därför stänger vi ner (S) och hoppas Alliansen lär sig med tiden…Sverige är dött! Leve Sverige!”
  Jag tror att (S) inte på något sätt är så dumma som de allierade, frustrerade antagonisterna verkar vilja göra gällande. De lovar runt men vet att det INTE är genomförbart. Vem ska då ges skulden? Deras löften VAR möjliga i en dåtida blandekonomi.
  Idag, i en marknadsekonomi, är de en travesti! Men det förstår inte väljarna!
  ”Du gamla, du fria…”
  Hoppas ‘profetian’ förstås i sin fragmentariska formulering?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: