Förbjud datorer och mobiler på rättspsyk

Rättspsyk mobiltelefonUnder våren har en intressant situation utvecklats där verkligheten krockar med gällande lag. Det handlar om huruvida patienter inom rättspsykiatriska kliniker ska få använda sig av elektronisk kommunikation som datorer och mobiltelefoner.

Enligt lagen så får en klinik inte utfärda ett generellt förbud. Men här har Rättspsykiatriska regionkliniken i Växjö gått sin egen väg. Socialstyrelsen, som ser till att lagen följs, har under våren hotat med vite om inte kliniken återställer möjligheten för patienterna att få använda mobiltelefoner.

Så här skriver Socialstyrelsen i ett utlåtande: ”Generella förbud mot tillgång till Internet eller telefoni får enligt lag inte förekomma inom den psykiatriska tvångsvården. Istället ska individuella prövningar göras.”

Det låter bra att individuella prövningar ska göras. Men verkligheten säger något helt annat. Undersökningar visar att intagna personer beställer vapen och narkotika. De hotar människor och har kontakt med kriminella gäng. Personal uppger att man inte har och inte får ha kontroll över de kriminella handlingar som sker via den elektroniska kommunikationen.

En mobiltelefon kan idag jämställas med en dator. När en sexualbrottsling döms till psykiatrisk vård har personen samma verktyg att fortsätta sin brottsliga bana med barnpornografi och att komma i kontakt med barn.

För brottsoffren handlar det om ett lidande som inte tar slut. Den som blivit utsatt för våld eller övergrepp hamnar i en svår situation med långvarig otrygghet och rädsla för förövaren. Även om förövaren döms för sitt brott kvarstår oron.

Socialminister Göran Hägglund, vars departement äger frågan, har uttalat sig positivt till att skärpa reglerna. Och justitieminister Beatrice Ask svarade under våren på en direkt fråga från mig i riksdagen att hon delar den uppfattningen.

Tillämpningen av lagen måste ändras och bli mer rättssäker. Om det inte låter sig göras så måste lagen ändras. För trots alla larmrapporter så fortsätter brotten inifrån de rättspsykiatriska klinikerna i oförminskad takt. Så ser verkligheten ut.

Roland Utbult

Riksdagsledamot (KD)

6 svar to “Förbjud datorer och mobiler på rättspsyk”

 1. Henrik Says:

  Finns det siffror på antalet brott ?

  • utbult Says:

   Svaret på din fråga ang siffror på antal brott är att det finns olika siffror på det och i inskränkningarna som jag fått information om så rör det sig om till ca 80-85% om brott, men i regel så väcks inte åtal av två anledningar. Åklagarna vill att straffvärdet ska vara 1 år och eftersom patienten är under vård så blir resultatet det samma alltså fortsatt vård. Det finns en uppgivenhet hos åklagarna på grund av detta.

 2. Janne Says:

  Tack Roland för att du lyfter denna viktiga fråga! Socialstyrelsen har nyligen slagit undan fötterna på kliniken i Växjö som har tolkat lagen annorlunda mot de övriga klinikerna. Det är skrämmande med tanke på att kliniken har lagt ner otroligt mycket jobb för att kunna bedriva en säkrare arbetsmiljö, förhindra droger och utpressning mellan patienter m.m. På vissa avdelningar har patienterna, under kontrollerade former, haft begränsning till datorer, vilket har gynnat samhällsskyddet.

  Att skärpa lagen är välkommet & nödvändigt!

  Mänskliga rättigheter innebär inte att kunna ha tillgång till elektronisk kommunikation utan kontroll, de intagna på klinikerna idag skall vårdas utan möjlighet till att fortsätta sin brottslighet. En pedofil som dömts till rättspsykiatrisk vård kan enkelt koppla upp sin dator återigen för att komma åt materialet som finns lagrat i cyberrymden, och spridningen av bilder & videosekvenser på barnen kan fortsätta att cirkulera jorden runt & lagras av andra pedofiler obehindrat. Vem tänker på barnen som har en tuff kamp framför sig för att komma tillbaka? Barnen har fått ett livstidsstraff & skall skyddas med alla medel ifrån ytterligare lidande. Domstolen skyddar barnen med full sekretess under rättegången & det tycker alla är rätt, men sen när barnen skall få tillbaka sitt liv & bygga upp det igen utan monstret som utsatt de för dessa övergrepp, varför skall då skyddet upphävas?

  På vissa kliniker idag så finns det patienter som är delaktiga i organiserad brottslighet & värvar vilsna ungdomar för ett par ynka hundralappar. Efter det så krävs det att den nya medlemmen utför ett brutalt övergrepp, men det kan inte de rättspsykiatriska klinikerna sätta stopp för. Problematiken med dagens tolkning av lagen skulle omvandlas till ett tydligt verktyg för klinikerna. Att patienterna även får figurera på sociala forum kan vara en mänsklig rättighet, men varför skall även detta få ske utan kontroll? Är det så kränkande att stoppa fortsatt brottslighet av alla slag? Vi har till och med patienter som ej vill ta del av vården, vilket innebär att trasiga människor som behöver vård kan sitta vid datorn eller med mobilen & fördriva tiden utan att läkare eller personal kan stoppa det.

  Ytterligare problem med den fria tillgången till elektronisk kommunikation är att införseln samt beställningen utav droger underlättas. Detta blir ett stort problem för personalen under flera avseenden.

  Att motivera med att de dömda behöver fri tillgång till internet för att kunna utföra sina dagliga sysslor som att betala räkningar och ha en social kontakt med anhöriga & vänner, är rena galenskapen. Detta kan ske under begränsning av deras elektroniska kommunikation. Hur ska klinikerna kunna bedriva en högkvalitativ vård då en patient har rättigheten att sitta vid sin dator och fortsätta sin brottsliga bana, t.ex. förfölja målsägande, få kontakt med sina offer eller skapa osunda kontakter som påverkar samhällsskyddet.

  • utbult Says:

   Tack för ditt inlägg. Jag inser att något måste göras och då framför allt utifrån brottsoffrens perspektiv. Det är ett svek mot dessa om vi inte agerar och arbetar för att få ett slut på den här situationen. Det är också ett svek från massmedia om man inte uppmärksammar det här. Tack än en gång för ett insiktsfull och utmanande inlägg!

   • Janne Says:

    Modet finns nog hos många reportrar, men frågan är snarare om intresset finns hos ledningen. Media är snabba med att skriva när ett barn fallit offer men därefter svalnar intresset.
    Ett mycket uppmärksammat fall i Göteborg där 10-åriga Vanessa utsattes för morförsök, hon föll offer för en sjuk gärningsman som dömdes till LRV. Efter endast fyra månaders vård fick han sin första permission och därefter har dessa utökats. Media rapporterade i början av dessa permissioner att Vanessa och hennes familj lever i skräck! Det finns inget som skyddar barnen ifrån dessa gärningsmän. Vanessa kan inte skyddas ifrån gärningsmannen vare sig på gatorna eller här på internet. Hennes gärningsman finns på sociala forum och har många möjligheter att kunna kontakta henne. Vem skyddar Vanessa? Är det rätt att Vanessa ska behöva skydda sig själv? Vanessa är inte ensam om detta.

    Om gärningsmannen dömts till fängelse och haft tillgång till elektronisk kommunikation eller släppts ute efter fyra månader så hade media och förmodligen även medborgarna regerat starkt och höjt sina röster för Vanessa! Så återigen vem kan tänka sig att skydda barnen ifrån skräcken att möta gärningsmannen t.ex. här på facebook? Skall det gå så långt att barnen ska ha inskränkningarna istället för att man ändrar lagen och skapar kontroll gällande den elektroniska kommunikationen inom rättspsykiatrin?

 3. Mikael Says:

  Det sitter inte enbart mördare, pedofiler och andra psykopater inom rättspsykiatriska vården. Det sitter även folk som inte över huvudtaget borde vara inom rättspsykiatrin tex människor med självskadebeteende som vanliga psykiatrin get upp på, människor som inte har begått brott och dessa människor och andra lindrigare patienter skall alltså bli av med sina rättighet att kunna ha kontakt med anhörig för att vissa missbrukar det? Människor med psykiska problem behöver kunna ha kontakt med människor som bryr sig för att inte ge upp helt. Jag har personligen fått uppleva hur personal inom rättspsykiatrin beter sig mot mig som bara är anhörig, snackar ner om patienterna jag är där för att hälsa på snackar ner till mig och det hjälper inte att överklaga till avdelnings chefen för det ignoreras bara, jag har varit misstänkt för att smuggla in droger när det i själva verket är en av vakterna precis som det var sist dom hade såna problem. Rättspsykiatrin behöver ses över men från båda hållen. Rättspsyket jag har besökt förstod inte varför man inte skulle ha våldtäkts män på samma avdelning som tjejer, det krävdes ett par våldtäkter för dom att förstå att det inte var en så bra ide och när dom byte lokaler var dom tvungna att lära sig denna läxan igen. Så om brotts offer ska skyddas kanske man ska se till att det blir ännu fler på grund av en rättspsykvård som är under all kritik, väldigt många patienterna utsätts för olaglig behandling på rättpsyk vilket borde göra dom till brottsoffer dom med..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: