PK är ett gissel

Poltiskt korrekt mediaNyligen fick jag, tillsammans med ett antal riksdagsledamöter från andra partier, frågan från nyhetssajten Nyheter24: Anser du att Ramadan är en svensk tradition?

Jag svarade: ”Nej, det är inte en svensk tradition. Inte i betydelsen svenska sedvänjor som förts vidare genom generationer. Men det är en jätteviktig del av det muslimska året”.

Till min förvåning (som inte skall överdrivas) så svarade de övriga ja på frågan (utom en moderat som var tveksam). Flera svarade ”Självklart är Ramadan en svensk tradition” (se länk nedan).

Nyheter24 hade också ställt samma fråga till allmänheten. Av dessa svarade 86,6% nej. Bara 3 % höll med de politiker som svarat ja på frågan.

Det man frågar sig är varför de ja-sägande politikerna svarade som de gjorde? Jag tror att de gjorde det av rädsla för att stöta sig med de muslimska väljarna. Att den breda allmänheten har en annan uppfattning stör dem inte eftersom de tror att de på det här sättet framstår som progressiva, om inte annat så i medias ögon.

Det kallas att svara ”politiskt korrekt”, förkortat PK.

Problemet är att PK hindrar oss från att få en ärlig och öppen debatt om olika frågor. PK håller borta människor från att diskutera viktiga frågor samtidigt som samhället förändras. PK sätter munkavle på personer med sunda och bra åsikter.

Tänk på att vår demokrati bygger på frihet att tänka och att uttrycka sig. Samtidigt bidrar media, professionella tyckare och en del politiker till att bara vissa frågor diskuteras och under speciella former.

Ta frågan om religion och politik. Genom årtionden har religiösa övertygelser hållits borta från det offentliga och politiska rummet i Sverige. Det skall hållas privat. Trots att livsåskådningar har stor plats i många människors vardagsliv så har den inte fått någon betydande plats i den offentliga debatten.

Vi behöver försvara det fria samhället och rätten för varje människa att uttrycka sig fritt. Vi behöver skapa ett utrymme där debatten inte hämmas på grund av det politiskt korrekta. Men hur går det till? Genom att hålla debatten och samtalet levande i viktiga frågor så att fler vågar yttra sig, framföra sina åsikter och bli en del i samtalet. Bara så kan vi få en ärlig och öppen debatt och finna nycklar till dagens och framtidens utmaningar.

http://nyheter24.se/nyheter/politik/749479-politikerna-sjalvklart-ar-ramadan-en-svensk-tradition

Roland Utbult (KD)

Riksdagsledamot

24 svar to “PK är ett gissel”

 1. anci Says:

  När blev Ramadan en svensk tradition???? Fy vad svenska politiker är fega som inte kan stå upp för vårt Svenska lands traditioner. Tror inte att ett muslimskt land hade erkänt våra traditioner som sina traditioner……….

 2. Jonas Boihlin Says:

  Oavsett vad folk svarar så svarar man fel eftersom frågan är felaktigt ställd, onödigt ställd eller ställd till fel personer.

  Det är bara de som firar Ramadan som möjligen skulle kunna svara men knappt då heller.

 3. Bo C Pettersson Says:

  Alldeles utmärkt bra, Utbult! Men samtidigt sorgligt att det du skrev behöver skrivas 😦

  Jag har engagerat mig å ett annat område där PK lagt sin förlamande tyngd över debatten: familjepolitiken & då företrädesvis här!

  Synd att inte KD, inför valet 2014, vågar stå upp för de kristna & konservativa värderingar som kanske halva den svenska befolkningen ännu bär på. Om inget sker på den fronten kommer den fegheten att stå såväl KD som Alliansen dyrt!

 4. swebyggare (@swebyggare) Says:

  Politiker och med är rädda att bli kallade rasister, därav kan inte samhällets problem diskuteras i media eller ens i landets riksdag. Politiker på riksnivå gömmer huvudet i sanden för att anslå ytterligare miljarder för att gömma undan problemet djupare.

  Här är ett debattinlägg av tre invandrade politiker I Hallandsposten http://m.hallandsposten.se/Default.aspx?pageid=1107&parentid=0&link=1.2266991 Vad är landet på väg?

 5. Erik Rosén (@rosenerik) Says:

  PK är inte ett argument. Det är avsaknaden av argument.

 6. mopsen Says:

  Ramadan är en muslimsk tradition, som även förekommer i Sverige. Men någon svensk tradition blir den aldrig.

 7. Bättan Says:

  Den är inte svensk än… men den kommer att bli!

 8. Bengt Says:

  Detta är ju verkligen en icke-fråga, Roland. Varför skriver du inte om det ökade hjälpbehov som finns i Sverige istället. Som kyrkor och samfund noterat. Hur försörjningsstödet (socialbidragen) ökar på grund av en försämrad sjukförsäkring och en urholkad A-kassa. Hur vår grundtrygghet
  i samhället har försämrats de senaste
  åren. Men KD är ju delaktig till att det
  blivit så här så jag förstår att det är
  bekvämare att skriva om ”Ramadan” 🙂

 9. Ann af Geijerstam Says:

  Skrattretande debatt.. Ramadan är självfallet ingen svensk tradition lika lite som de skulle vara nån annan nationell tradition eftersom Ramadan är en religiös sedvänja (eller tradition om man så vill)

 10. Thomas Says:

  Ramadan är lika osvensk som påsken…. Det är religiösa högtider…

 11. Jonas Says:

  Väldigt intressant. Enligt politikerna och PK-folket finns det inga svenska traditioner eller svensk kultur. Men nu har man tydligen hittat en, ramadan.

 12. michaeleriksson Says:

  ”Jag tror att de gjorde det av rädsla för att stöta sig med de muslimska väljarna.”

  Om vi tittar på tex. debatten runtom SD är problem troligen ett annat (men helt kompatibelt med dina senare slutsatser): Den som inte uttrycker ”rätt” åsikter gör sig själv till måltavla för oseriösa personangrepp (framförallt, men inte uteslutande, från vänstersidan).

 13. B-E Johansson Says:

  Kuggfråga: Är Halloween en svensk tradition?

  • Jonas Bohlin Says:

   Kuggsvar: Fråga amerikanen som uppfann det. Inte en random svensk för det bestämmer inte han eller hon. Om amerikanen säger nej så gäller det. Om svensken vill fira Halloween i Sverige så är det ingen försvårande omständighet att högtiden är amerikansk.

 14. Krister Svanlund (@kofish) Says:

  Att uttrycka sig politiskt korrekt är att fråga sig själv ”om jag säger det här, visar jag då den respekt mina medmänniskor förtjänar och jag själv vill bli bemött med” och sedan helt ärligt svara ”ja, det tror jag”. Det finns ingen PK-maffia eller andra hemliga sällskap som förbjuder dig från att uttrycka dina åsikter, däremot förväntas du att kunna stå för vad du säger och du har _ingen_ rätt att stå oemotsagd. Uttrycker du dig som ett arsle och är respektlös/privilegieblind mot andra människor kommer du att bli illa bemött, sluta skyll på andra och ransaka dig själv istället!

  Ang. högtider så är det väldigt enkelt: Är jul, påsk, midsommar svenska högtider är ramadan det också. Ska en prata om högtider som något nationellt så kan en rimligtvis inte se det på något annat sätt.

  • Jonas Bohlin Says:

   Så om man kör en Toyota i Sverige är det alltså en svensk bil…?

  • Erik Says:

   1) Din definition på PK missar målet. PK är en konsensuskultur där vissa åsikter ”per definition” ses som goda och korrekta och där folk som har avvikande åsikter inte bemöts med sakliga argument utan känsloargument, nedsättande epitet, guilt-by-association och andra typer av personangrepp.

   2) Det som gör jul till en svensk tradition är inte bara att den firas i detta geografiska område utan att den gjorts det av personer med svenskt ursprung och identitet (därav ”svensk”) och att så gjorts under lång tid (därav ”tradition”).

   3) Du använder ”en” fel. Det är objektsformen av det opersonliga pronomenet ”man”, men du använder det i ackusativ. Korrekt användning: ”Ska man prata /…/ så kan man /…/”.

  • hkk Says:

   Då är väl midsommarafton en spansk högtid?

 15. Dessa mina minsta bröder Says:

  ”Ramadan är en muslimsk tradition, som även förekommer i Sverige. Men någon svensk tradition blir den aldrig.” slut citat

  Jag tillhör en religion som har sina rötter i mellanöstern min religion är altså inte genuint svensk, jag är kristen!

  Eftersom numera vi har många muslimer i Sverige har det för dem blivit en tradition att fira sina högtider så kalla den svensk tycker jag ok för den som vill. Liksom judar i sverige firar sina högtider.

  För folken i det heliga landet ( Israel och Palestina ) där dessa tre religioner lever sida vid sida är detta en ickefråga där pågår de olika religionernas firande sida vid sida, och ibland deltar man i varandras högtider kristna blir inbjudna till festen som avslutar ramadan och muslimer deltar i julmässor ”
  http://dessaminaminstabroder.blogspot.se/2012/12/muslimer-och-julfirande.html

  • Jonas Bohlin Says:

   Med detta sätt att tänka kommer det om hundra år inte att finnas en enda tradition som har anknytning till någonting, varken religiöst eller nationellt eftersom vi blandar oss med varandra i en sällan skådad omfattning. Först då blir frågan en ickefråga. Men övergången till detta är ganska suddig och kanske är vi där just nu och att det är därför som vi ”bråkar” om det.

   Jag bryr mig EGENTLIGEN inte varifrån Tomten eller ramadan kommer. Men JUST NU är det inte en ickefråga för vissa…

 16. Pinglan Says:

  Jag håller helt med dig, PK är ett gissel. Vi vet ju dessutom alla att Sverige är en demokratur.
  Och nej, Ramadan är inte en svensk tradtion idag, lika lite som att julen var det för 1000 år sedan. Sedan slogs händelsen med Jesu födelse ihop med midvinterblotet. Och midsommar slogs ihop med Johannes döparen. Om 200 år kanske man fastar de få timmar det är ljust i december och firar med en fest då man äter mycket sött, och DÅ kanske det är en svensk högtid. Men inte idag.

 17. Heléne Says:

  Hej!
  Jag nämnde dig i en bloggartikel som kan vara av intresse:

  http://mimmikson.blogspot.se/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: