Alla har rätt till en andra chans

KD PrincipprogramVi lever i en vacker men ofullkomlig värld. En värld där människan ständigt finns i ett spänningsfält mellan gott och ont. Tanken om människans ofullkomlighet pekar därför på något typiskt mänskligt. Alla människor begår misstag. Låt oss kalla detta för ofullkomlighetstanken. Ofullkomlighetstanken handlar om ödmjukhet, om en insikt i att det är lätt att göra fel men att det också ska gå att rätta till. För mig är detta det bästa med kristdemokratin – att alltid ge människan en chans…

Ofullkomlighetstanken går att applicera på många områden. Insikten om människans ofullkomlighet visar på behovet av att vi måste hjälpas åt med att skapa samhället tillsammans. Vi får heller aldrig sluta att försvara och utveckla demokratin.. I de politiska sammanhangen ger ofullkomlighetstanken dessutom insikten att inget politiskt parti ensamt står för den kompletta sanningen. Detta ger en ödmjuk inställning till politikens möjligheter.

En realistisk människosyn säger att alla människor är ofullkomliga. Alla kan begå misstag och hamna fel i livet. Yttre omständigheter kan bidra till att man tappar fotfästet och väljer kriminalitetens bana. Men vi vill vara tydliga med att det alltid finns en andra chans. Visst är det är viktigt att stå för sina handlingar och ta ansvar för dem. Men när man gjort det och ibland till och med avtjänat sitt straff har man sonat sitt brott. Att förlåta och bli förlåten för att kunna gå vidare..

Även när det gäller kärleken kan man behöva en andra chans. Kanske tog man inte chansen att visa sina innersta känslor när man hade den. Kanske var man för blyg. Kanske fanns omständigheter som gjorde det omöjligt. Men du och jag kan ta mod till oss och göra det idag.

Nu inför Wallmans salonger en extra Alla hjärtans dag, torsdagen den 10 april. Den är till för oss som behöver den där andra chansen, för oss som missade att uppvakta vår kära på den första Valentin-dagen, för oss som måste säga förlåt. Jag tycker att det är ett fantastiskt fint initiativ som jag gärna stödjer. Almanackan är fylld av dagar dedikerade för viktiga uppgifter. Men vad kan vara viktigare än att få ge och ta emot en möjlighet till, en andra chans i livet – oavsett vilket område det handlar om. 

Roland Utbult (KD)

Ledamot i riksdagens civilutskott

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: