En lååång fredag

Passionsspelet U-a

 

Jag minns som barn långfredagen som en lååång fredag. Årets i särklass tråkigaste dag. Nu har jag lärt mig att uppskatta och söka trons mysterium.

Det är tradition att på Kungstorget i Uddevalla framföra passionsspelet om påskens drama byggt på Urban Ringbäcks och L-O Forsbergs musikal ”Se mannen”. Mycket starkt framfört av amatörskådespelare från de olika församlingarna i kommunen. Ett levandegörande av en historisk händelse av rang.

En av mina tidigare elever, numera präst, spelade ett år en av rövarna på korset. ”Jag kan vara rövare så slipper ni höra mig sjunga…”, sa han. När han hänger där på korset bredvid Jesus drabbas han av orden som han ska uttrycka: ”Jesus, tänk på mig när du kommer med ditt rike”. Ur högtalarna hörs en intensiv gråt som inte är spelad utan kommer direkt från hjärtat. En upplevelse av att denna historiska händelse blir påtaglig mitt på torget i Uddevalla. Som åskådare undrar man lite vad det är som händer. Det är så uttrycksfullt att det berör oss alla. Ljudteknikern blir tvungen att sänka volymen något eftersom känslorna hos ”rövaren” tar över.

Efteråt berättar ”rövaren” att han fick en så stark upplevelse av att bli förlåten på nytt igen.

Korset var på Jesu tid ett fruktansvärt avrättningsredskap. Men det har blivit kärlekens och livets symbol. Diktaren och prästen Nils Bolander skriver: ”Korset blommar”. Den visar en väg till försoning och fred, något som vi idag är i stort behov av var och en och alla i hela världen.

Långfredag är inte längre årets tråkigaste dag. Passionsspelet på Kungstorget är en given attraktion som för varje år drar fler och fler besökare. Och Jesus är den självklara huvudpersonen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: