Storytelling på Hönö

Carl-Olov HultbyDet snackas mycket om storytelling som ett sätt att fånga lyssnarna. Inte minst gäller det partiledarna i Almedalen. Att i ett tal lyfta upp en person som man mött ute i landet i en speciell situation. Jag tycker att det är ett bra sätt att beröra människor. Men för att en storytelling ska fungera så är det viktigt att den framförs trovärdigt och med hjärta. Annars kommer det inte att beröra. Och att beröra måste väl vara det viktigaste av allt i ett politiskt engagemang.

Den som vill lyssna på äkta storytelling av bästa märke kan bege sig till Hönö och den anrika Hönökonferensen. Ett tält dit runt 2.500 personer beger sig varje kväll för att lyssna på genuina folktalare. Här framförs den ena berättelsen efter den andra på ett sätt som gör att man inte vill missa någon sekvens i talet. Storytellingen handlar om människor. Äkta människor och talarna är noga med att poängtera att de fått OK att berätta, från personen som storyn handlar om.

De båda huvudtalarna Carl-Olov Hultby och Gunnel Noreliusson är fullständigt briljanta i sitt sätt att utifrån ett givet tema väva in olika berättelser. Som när Hultby predikar om att se det goda hos människor. Han berättar om en man som hade ett engagemang för nödlidande i världen. I ett land där han arbetade fanns ett fängelse där några unga pojkar skulle mucka. Ett ”Vägen ut”-paket fanns tack vare svenskt bistånd. När mannen berättade om det här så sa han: ”Di pöjkera hade säkert inte gjort mycket ont. Att di stal berodde kanske på att di va så hungriga att di inte visste nån levande råd”.

Berättelsen handlar om attityder mot andra. Att inte döma utan istället se det goda i människor, så som Jesus gjorde. Bara ett exempel på storytelling, ryckt ur sitt sammanhang. Och visst är Almedalen och Hönökonferensen olika estrader med olika förutsättningar. Men jag tror att vi som håller politiska tal har mycket att lära av dessa folktalare på Hönö.

Läs mer om Hönökonferensen: Dagen, Världen idag, GP

Roland Utbult, Riksdagsledamot (KD)

Ett svar to “Storytelling på Hönö”

  1. Hans G Eriksson Says:

    Annie Lööfs Tommy verkade inte vara av kött och blod.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: