Löfvens Palestinaerkännande utan grund

Israel PalestinaDet är inte utan att man undrar på vilka grunder Stefan Löfven i sin regeringsförklaring uttrycker den nya regeringens ställningstagande ”Sverige kommer att erkänna staten Palestina”.

EU:s linje är också USA:s linje, nämligen att ett erkännande av en palestinsk stat endast kan ske genom en framförhandlad lösning, en resolution som slutligen löser flera frågor samt erkännande från båda sidor. USA anser att det är ”för tidigt” att erkänna en palestinsk stat, enligt amerikanska utrikesdepartementets talesperson Jen Psaki. Först måste båda parter ”komma överens om hur de ska kunna leva i två stater, sida vid sida”.

En av stötestenarna är att den israeliska regeringen och den palestinska myndigheten inte kommit överens i förhandlingar om hur gränserna ska dras. Den palestinska myndigheten kontrollerar enbart Västbanken medan Hamas kontrollerar Gaza.

I december 2012 deklarerade Hamas ledare Khaled Meshal att de inte kommer att backa från kravet på hela Israels område och inte kommer att erkänna staten Israel. Hur är det då möjligt för Sveriges nya statsminister Stefan Löfven att i en regeringsdeklaration deklarera att ”Sverige kommer att erkänna staten Palestina” samtidigt som han och regeringsbildarna i samma stycke skriver ”En tvåstatslösning förutsätter ömsesidigt erkännande och vilja till fredlig samexistens”? Det må vara politisk retorik men faller på sin egen orimlighet.

Då tror jag att tidigare utrikesminister Carl Bildt låg närmare verkligheten i ett uttalande om bildandet av en palestinsk stat: ”Vi är också redo att erkänna Palestina när det finns ett avtal. Men där är vi inte ännu.”

Roland Utbult

Riksdagsledamot (KD)

Läs mer: Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Aftonbladet, Expressen, Dagen.

12 svar to “Löfvens Palestinaerkännande utan grund”

 1. Hans G Eriksson Says:

  Jovisst, men Löfvens uttalande är inte ett diplomatiskt uttalande (i någon som helst mening) utan en pockande bekräftelse inåt de egna leden. Flera av de nyutnämnda regeringsledamöterna är också medlemmar i Socialdemokrater för tro och solidaritet. Vad de tror och var de har sin solidaritet vet du.

 2. utbult Says:

  För en ”pockande bekräftelse inåt de egna leden” tror jag att det kan bli ett högt pris för regeringen att betala i trovärdighet.

  • Hans G Eriksson Says:

   Främsta kritiken mot Stefan Löfven i portgången – främst från feminister, vilka de andra nu kunde vara – var att han inte direkt gjort sig känd som kvinnokramare men väl kärnkraftskramare. Nu har han 50-50 i regeringen och har gjort upp med de ivrigaste kärnkraftsmotståndarna, som har död åt kärnkraften som livselixir.

   Vi vet vad som hände, när Löfven som partiledare gjorde ett uttalande som tolkades som positivt för Israel. Och vi vet vad han nu kontrar sig själv med efter hård uppbackning.

   Vi ska inte bara veta när vi uttalar oss rent allmänt om Stefan Löfven, att han är förhandlingsstrategen personifierad.

 3. Morgan Says:

  Bra Roland! Men hur kommer det sig att även kd numera vill ge bidtånd till Hamas kd är en så sorglig historia. Av riksdagens 8 partier är det bara sd som inte vill ge bistånd till Hamas.

 4. utbult Says:

  SD är ju ett populistiskt parti som är svåra att ta helt på allvar när det gäller olika värderingsfrågor eftersom grunden för deras ideologi inte är hållbar. När det gäller biståndet till Hamas så är de riktade till den palestinska myndigheten. Jag har tagit upp det här i riksdagen. 700 miljoner går varje år dit varav 200 miljoner gäller samhällsuppbyggnad och resten humanitär hjälp till palestinska invånarna. Tidigare biståndsministern Gunilöla Carlsson ville se över eller rent av dra in de 200 miljonerna eftersom inga eller små resultat kunde redovisas. Korruptionen i den palestinska myndigheten är väl känd och även EU:s revisorer har slagit larm om omfattande fusk med biståndsmedel. Min inställning är att den humanitära hjälpen ska fortsätta men att pengar till samhällsbyggnad måste följas upp med en ordentlig kontroll och dras in när det visar sig att det förekommer korruption eller bristande redovisning.

  • Morgan Says:

   Tråkigt Roland att Du kalker det populism när man står upp för Israel. Som bibeltroende finns bara sd som. Värnar våra åsikter. Om sedan inreda får ihop det är mycket beklagligt o säger mycket om Sveriges sovande kristenhet . Kd är en skam bytt namn till liberal demokraterna . Det är ett hån att det finns ordet krist.

  • Hans G Eriksson Says:

   Svenskar är aldrig så blåögda som när pengar ska fördelas.

 5. utbult Says:

  Morgan, var i SD:s värdegrund finner du ett enda ord om kristna grundvärden. Jag är idel öra! Om det inte finns i SD:s värdegrund/partiprogram så har de ingen trovärdighet. Om det finns med där så är jag beredd att diskutera SD:s roll när det gäller att lyfta kristna värden i politiken. Väntar svar!

 6. Markus Says:

  Roland Utbult: Är följande värdegrund kristen?
  1. ”Vi eftersträvar ett demokratiskt, jämställt och miljövänligt samhälle där alla medborgare skyddas av, och är lika inför, lagen.”
  2. ”Varje människa har ett grundläggande och okränkbart värde och varje människa har rätt till frihet, självbestämmande, trygghet, gemenskap samt de basala andliga och materiella grundförutsättningar som krävs för att kunna leva ett värdigt liv.”

  • utbult Says:

   Nej Markus, inte uttalat. Det du presenterar är en humanistisk syn på tillvaron. Den omfattas av den kristna livssynen men den finns samtidigt i flera andra livsåskådningar och religioner.

 7. Hupp! Says:

  Hej Roland,

  Varför måste det finnas ett avtal? Det fanns knappast ett schysst avtal när staten Israel bildades. Israel är ett folk och inte ett land, och just nu så inkräktar Israel på ett land som funnits långt innan 1945-46. Inte konstigt att Palestinierna är lite bryska.

  Före kriget så fanns det långtgångna planer på att bilda staten Israel i Sydamerika. Inte Palestiniernas fel att säkert halva Amerikanska senaten bestod av Judar som tvunget ville lägga vantarna på Jerusalem.

  Sen har det med feodalism att göra, och frånvaron av densamma. På gott och ont så hade inte araberna denna samhällsform, och det återspeglas även idag, varför arvet av Israel som land inte ses som självklart.

  • Markus Says:

   Det somliga kallar Palestina var obeboeligt innan judarna började bosätta sig där. Landet gavs dem för 3000 år sedan och är rättmäteligen deras. Det man idag kallar palestinier har sitt land som kallas Jordanien. I övrigt är de s.k. palestinierna som inte identifierar sig med Jordanien samtliga släkten inflyttade invandrare som flyttat dit för att provocera Israel och/eller kommit till regionen långt efter Israels erkännande. Så landet tillhör judarna och ingen annan har egentlig rätt att kalla territoriet för deras mer än israelerna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: