Vi slapp det som de flesta inte ville ha

riksdagen72dpiDecemberöverenskommelsen är den bästa av alla tänkbara lösningar när statsminister Stefan Löfven gjort ett par alltför snabba svängar och inte på ett professionellt sätt kunnat hantera regeringsmakten. Alla politiska problem är inte ur världen men det skapar en väg framåt när formerna för arbetet i riksdagen stabiliseras. Man kan säga att tillståndet normaliseras då den som samlar mest stöd ska få regera, då utbrytningar från budgeten inte godtas och då partierna bakom Decemberöverenskommelsen enats på tre viktiga områden: försvaret, energin och pensionsgruppens arbete. Vi måste ha klart för oss att Sverige har en stark ekonomi att bygga vidare på.

S-regeringen samlade mest stöd riksdagsvalet i september. Alliansen är i opposition även om regeringen nu har att regera utifrån Alliansens budget. Det är nu viktigt att vi i Alliansen bedriver en aktiv oppositionspolitik. Decemberöverenskommelsen ställer stora krav på varje partis förmåga att lyfta sina starkaste områden. För oss i Kristdemokraterna är värderingsfrågorna viktiga och familjepolitiken ett av fundamenten. Jag ser gärna att varje parti lägger fram sin budget för att på så sätt markera sina specifika områden.

Jag ställer mig bakom Decemberöverenskommelsen. De utmaningar som den skapar har gett ett antal kritiker jordmån att gräva fram negativa slutsatser. Frånvaron av alternativa förslag till lösningar är slående. Utgångsläget för ett extraval av betydelse måste ju vara att något av regeringsalternativen får majoritet. Det resultatet ser jag som osannolikt. Och med Sverigedomokraternas ”löfte” att fälla varje budget som går dem emot så skulle vi vara tillbaka i samma turbulenta verklighet som under hösten. Så frågan till de mest högljudda kritikerna är: Vad är alternativet till Decemberöverenskommelsen?

Personligen hade jag börjat ladda för ett extraval när beskedet om Decemberöverenskommelsen nådde mig och alla andra. Jag ska ärligt erkänna att jag blev lättad över att man hittat former att gå vidare utan extraval. Det hade kostat staten stora summor, resultatet hade troligtvis blivit status quo och fortsatt turbulens för vårt land.

Roland Utbult
Riksdagsledamot (KD)

3 svar to “Vi slapp det som de flesta inte ville ha”

 1. Hans G Eriksson Says:

  I en demokrati med totalitära tendenser sprider sig alltför lätt uppfattningen inom rättsväsendet, att vi kan ta en lösning i tvivelaktig relevans med lagstiftarens intentioner med hänvisning till bristen på praktiska alternativ.

  De länder där det tänkandet slagit rot hör inte till de vi applåderar. Sverige som demokrati och rättssamhälle är ohjälpligt på det sluttande planet.

  • utbult Says:

   Välformulerat Hans. Nu väntar jag bara på dina alternativa förslag till lösningar som i det uppkomna läget skulle vara bättre än Decemberöverenskommelsen.

 2. Hans G Eriksson Says:

  Läget är säkert inte lätt för er politiker. Jag avundas inte. Men hur resonerar man i länder där de demokratiska idealen sätts före och högre än taktiska manövrer och bekvämlighetstänkande?

  Säg inte att jag ska berätta för dig hur det skulle se ut i detalj i situationen som den var i och med statsministerns bedyranden och allianskollegans aversion mot skomenyn som nu är het.

  Personligen är jag tveksam till att SD får så mycket makt, att hela riksdagen omgrupperar sig och ändrar de demokratiska spelreglerna för att SD inte ska få någon.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: