Brottsoffer ska inte behöva vänta på skadestånd

Brottsoffer

I ett TV4-inslag beskrivs att Sveriges brottslingar är skyldiga sina offer totalt 767 miljoner och summan stiger stadigt. Brottsoffermyndigheten har i nuläget 36.000 ärenden som rör ersättning till brottsoffer. Många drabbade har fått vänta länge på sin ersättning eftersom en del av de dömda helt saknar betalningsförmåga.

Jag tar som kristdemokratisk riksdagsledamot upp detta i en motion till riksdagen under våren. Min förhoppning är att motionen går igenom och att det skapas en utredning som kommer med förslag att brottsoffren ska ersättas direkt när domen vunnit laga kraft. Så här står det i min motion:

”Människor som drabbats av brott ska få all den hjälp de behöver för att kunna återgå till ett normalt liv. En viktig aspekt är den ekonomiska. Det är principiellt viktigt att förövaren gottgör brottsoffret ekonomiskt för det lidande och den förlust som åsamkats.

Av olika skäl blir brottsoffret idag ofta utan det skadestånd som har utdömts, eller får nöja sig med ett lägre belopp. Ibland krävs en lång byråkratisk process för att brottsoffret ska få sitt skadestånd utbetalat. För flertalet brottsoffer upplevs detta, att återigen behöva förklara vad som har hänt och dessutom motivera varför de ska ha ut de pengar som domstolen redan har tilldömt dem, som ett ifrågasättande av deras trovärdighet, vilket i sin tur bidrar till en fortsatt känsla av att vara utsatt. Därför borde regeringen låta utreda en ordning där skadestånd betalas ut direkt från staten till brottsoffret när en dom vunnit laga kraft. Det är sedan statens uppgift att kräva in pengarna från den dömde.”

Roland Utbult, riksdagsledamot (KD)

3 svar to “Brottsoffer ska inte behöva vänta på skadestånd”

  1. Anneli Jäderberg Says:

    Tack mycket bra skrivet och effektivt med samhälls medlen som kommer ur skatten förstås det vore mest rättvist att vi som drabbats illa av våld på något sett fick betald hjälp för att komma tillbaka i möjligaste mån och inte bli straffade för att vi drabbats illa så tack att du skriver detta. Även om det är många bitar som denna skattekaka skall räcka till och jag inte riktigt förstår vidden höjden och bredden av hur pengatransaktionerna går till idéerna är mångahanda men pengar räcker inte till allt om man inte trycker fler men det kan man inte för det måste ligga något av värde bakom alla tryckta varor så mycket fattar jag men sen är det ett totalt virrvarr denna ekonomins värld för mig hur går den till och men tack för stödet för oss som fått ta emot våld i vårt liv tack.

  2. Eva (@Fostermamman) Says:

    Heja Heja säger jag

  3. Caroline Says:

    Jag undrar, NÄR måste de motivera varför de ska få ut skadeståndet?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: