Jakten på det perfekta leder samhället i fel riktning

Foster

”It takes two baby” sjunger Mavin Gaye och Kim Weston i en megahit från 1960-talet. De besjunger en sanning lika gammal som människans vistelse på jorden. Två människor möts, kärlek uppstår, barn kommer till världen. Så har det alltid varit och i tusen och åter tusen sånger genom historien har dessa känslor förmedlats.

Men tiderna förändras. I Storbritannien har underhuset röstat för att barn kan ha tre biologiska föräldrar. Enligt läkarna kan man genom att använda DNA från ytterligare en kvinna, utöver mamman, förhindra att barnet får vissa ärftliga sjukdomar. Överföringen av mitokondriellt DNA är ännu bara på provstadiet men uppslutningen från forskarvärlden är stor. Den relevanta frågan är: Är det rätt att modifiera mänskliga foster?

I ett djupare perspektiv handlar det om vilket samhälle vi vill ha. Jakten på det perfekta sätter människan under press. Den moderna teknologin gör det möjligt att selektera bort det som en del ser som ofullkomligt. Därmed ligger vägen öppen för ett samhälle som sorterar bort det oönskade. Möjligheten att genetiskt designa barn är snart en verklighet. Är det en framtid som vi önskar?

Föraktet för de svaga och önskan om en fullkomlighet har i historien visat sig kulminera i katastrof. Nazismen ville skapa ”övermänniskor” som härskade över andra folkslag. Kommunismen har sin ”El hombre nuevo”, Che Guevaras vision om ”en ny människa” som skulle vara grunden för de kommunistiska samhället. Båda dessa totalitära politiska riktningar vill kontrollera människan.

De kristdemokratiska partierna växte fram i kölvattnet av andra världskriget som en absolut motsats till mellankrigstidens totalitära strömningar och ideologiska fanatism, där människan var reducerad till ett medel. Här föddes ingen vision om det perfekta samhället men istället en dröm om ett samhälle där det ofullkomliga fick plats och där mångfald och olikheter hälsades välkomna.

Frågan till oss alla är: Vilket samhälle vill vi ha? Ett samhälle där alla får plats oavsett egenskaper? Ett samhälle där det okränkbara människovärdet och respekten för varje människas rätt till liv, autonomi och frihet är absolut? Vill vi ha ett sådant samhälle så måste vi slå vakt om det och höja våra röster. För det är sant som Martin Luther King en gång sa: ”Den yttersta tragedin är inte de onda människornas brutalitet, utan de goda människornas tystnad”.

I kristdemokratin har alla människor ett unikt och okränkbart värde inte bara ur ett etiskt perspektiv utan också ur ett juridiskt. Om politiska beslut inte följer dessa principer skapas orättvisa, eget berikande och kaos. Vi har alla en uppgift och rätten att vara en fullvärdig del av samhället. Därför är utvecklingen med selektering av människor i olika former en utveckling som leder åt fel håll.

Roland Utbult, riksdagsledamot (KD)

nominerad till KD:s presidie och Partistyrelsen

2 svar to “Jakten på det perfekta leder samhället i fel riktning”

  1. Anneli Jäderberg Says:

    Håller med alla är vi individer med våra funktioner och begränsningar alla är lika värdefull och har rätt till ett gott liv med hjälp och stöd av varandra. Men för att kunna leva behöver vi människor mat och dryck samt en jord att bo på så där behöver man komma överens om vem som sköter vad och se till att jorden fortsätter vara BEBOELIG borde vara första prioritet annars spelar det ingen roll att alla är lika värdefulla för ingen kan ändå bo här. Så förstör inte vår vackra jord som nu sker i så stor skala med en bön och vädjan till alla förståndiga visa individer och prioritera människan som hon är med sin operfektion med trots att man alltid kan arbeta på att klara mer och lära sig bli bättre men kampen och vägen till målet är det stora. Ha det gott.

  2. Laila Andersson Says:

    ”Du skall inte dräpa”… (ser det ofödda barnet på bilden) med tanke på 38.000 aborter i Sverige årligen. Fostret är från början en skyddsvärd person. En abort utsläcker en liten människas liv. Man behöver inte vara ett dugg religiös för att se detta. Och var är KD i denna fråga – ytterst sällan talas det om fostrets rätt till sin kropp –
    enbart om kvinnans …..Och vilka är de svagaste i samhället – de ofödda, de svaga som alla politiska partier vill värna om……

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: