Se Västerås och sedan DÖ

DÖSäga vad man vill om Decemberöverenskommelsen (DÖ) men när en uppfattning kommer i rörelse så kan det få enorm fart. Det är som en segelbåt där vinden plötsligt sätter båten i rörelse. Med understöd av bl.a. Dagens Industri så har frågan om att riva upp överenskommelsen fått vind i seglen. Än så länge hålls skutan i upprätt läge men frågan är hur länge?

Decemberöverenskommelsen innebär att Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Allianspartierna är överens om att den statsministerkandidat som samlar stöd som är större än en annan tänkbar partikoalition ska släppas fram. Dessutom är partierna överens om att utbrytningar ur budgeten inte ska tillåtas i fortsättningen. Det har varit ett krav från allianspartiernas sida, efter att den dåvarande oppositionen bröt ut en sänkning av den statliga inkomstskatten hösten 2013.

Det som retat upp många tror jag är den vänstersväng som regeringen gjort. Det handlar om en nedmontering av mycket av det som Alliansen byggde upp. Regeringen förespråkar höjda skatter med 40 miljarder, pengar som pytsas ut till olika ändamål men som gör att sex av 10 får mindre i plånboken. Dessutom ett antal svikna löften från de båda regeringspartierna, brist på statsmässigt ledarskap och ett Vänsterparti som blåser på med utgiftsökningar utan att se konsekvens av minskad tillväxt.

Det är fel att säga att oppositionen inte opponerar. Från utskotten, som är motorn i riksdagens arbete, levererades över 100 tillkännagivanden under våren, med krav från riksdagen om vad regeringen ska göra.

En överenskommelse av det här slaget ska naturligtvis tidsanpassas. December-överenskommelsen är frivillig. Den kan lämnas om ett parti så önskar. Jag vill vara tydlig med att jag på fredag inte ämnar rösta mot Decemberöverenskommelsen. Det är också vad vårt distrikt, Västra Götaland västra/Bohuslän, kommit fram till.

I Västerås på fredag kommer vi i Kristdemokraterna att ta ställning för eller emot. Men trots nya vindar så är mitt tips att vi seglar vidare med DÖ även efter Västerås. Frågan är i vilken riktning?

Roland Utbult (KD)

Riksdagsledamot i socialförsäkringsutskottet

Distriktsordförande Västra Götaland västra/Bohuslän

2 svar to “Se Västerås och sedan DÖ”

 1. Samuel Utbult Says:

  Hej.
  För mig som oinvigd politiker framstår DÖ som en skamfläck för demokratin. Att göra en överenskommelse med vänstern bara för att slippa förhandla med ett parti som 15% av svenska folket röstat på är inte ok. Varför ska SD vara uteslutna från alla förhandlingar? Det är mobbning i riksdagshuset.

  Det värsta är nog att vissa partier efter valet försökt vinna SD väljare genom att framföra diverse förslag rörande integrationsfrågor, men ändå står DÖ kvar för att mobba de politiskt inkorrekta. Jag tycker det är ryggradslöst av övriga partier att totalt negligera ett parti som har 15%. Nästan så jag kan tänka mig att rösta på dem bara för att visa mitt stöd för den mobbade.

  Om KD håller fast vid DÖ har ni troligtvis förlorat min röst vid nästa val, då blir det KV. Det kanske är en bortkastad röst men de står i alla fall för något. Men du får gärna övertyga mig om annat 🙂

  • utbult Says:

   Tiden har också sin kraft. I bloggen beskriver jag problematiken med en regering som provocerar med vänsterpolitik. Men den här helgen är vi inte som parti redo att riva upp December-överenskommelsen. Skulle bli mycket förvånad om den sidan vinner som vill bryta avtalet nu. Men som sagt Samuel, tiden har sin kraft och det är nog ganska osannolikt att DÖ kommer att överleva fram till valet 2018, än mindre till 2022 så den skall vara utagerad. När det gäller SD så vill jag att du ska veta att det finns ingen personlig mobbning mot dem, absolut inte från min sida, däremot förhandlar vi inte med dem i sakfrågor. Det är beslut som ligger på partiledarnivå. Vi hörs!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: