Möte med Anders Danielsson, Migrationsverket

Anders Danielsson MVMigrationsverkets chef Anders Danielsson är en bra ledare på rätt plats i rätt tid. Det hindrar inte att situationen i landet är mycket allvarlig och kräver handlingskraft. Vi står inför enorma utmaningar. De samtal som förs mellan regeringssidan och oppositionen MÅSTE helt enkelt resultera! Allt annat är ett kapitalt misslyckande och förtroendet för oss politiker riskerar att försämras om det inte kommer upp konkreta åtgärder som snabbt kan effektueras. Kristdemokraterna bidrar i samtalen med både hjärta och hjärna.

Vi hade igår besök av generaldirektören med stab i Socialförsäkringsutskottet. Men jag refererar till den presskonferens som hölls innan vårt möte eftersom utskottets sammanträden inte är offentliga. Migrationsverkets prognos från juli i år talade om 1.000 asylsökande i veckan. Nu är antalet personer 10.000 i veckan! Totalt kommer i år mellan 140.000-190.000 asylsökande enligt Migrationsverket (jämfört med en tidigare prognos från juli i år på ca 80.000). Nästa år räknar man med att det kommer ytterligare upp emot 170.000 personer (juliprognos 73.000).

Det läge vi har nu är ett normalläge och inget som är över på kort tid. Bland det mest allvarliga är att människor försvinner in i det svenska samhället utan att registreras eller räknas. Det påverkar vårt samhälle negativt.

Kommunerna klarar inte situationen med boende och skolgång. Migrationsverkets boenden tog slut hösten 2012. Det har betytt att entreprenörer som Bert Karlsson, Jan Emanuel m.fl. lyckats göra business av flyktingsituationen.

Vi håller inte ihop i Europa. Det finns länder som inte uppfyller de löften de har gett utan låter andra ta ett mycket stort ansvar. Likaså finns det en negativ attityd från många av Sveriges 290 kommuner att ta emot flyktingar.

Vad behöver göras? Det är inte Migrationsverket som sätter agendan. De är tjänstemän som agerar utifrån uppdrag från regeringen. Bland förslag som lyfts och frågor som bör lyftas finns följande:

 • Tillfälliga uppehållstillstånd med prövning efter tre år (om skyddsbehov kvarstår eller man har kommit i arbete så får man stanna).
 • Personer som söker asyl i Sverige men som kommer från ”säkra länder” och saknar skyddsbehov ska få en snabbare handläggning eftersom de kommer att utvisas.
 • Snabbare väg för ungdomar och invandrare att komma in på den svenska arbetsmarknaden.
 • Gränskontroller som hanteras av tull och polis. Idag försvinner ett stort antal människor in i svenska samhället utan att registreras.
 • Ta tillvara på de högutbildade som kommer till Sverige. Idag tar det alldeles för lång tid att valideras och få arbeta med det man är utbildad till.
 • Boendesituationen måste lösas med enklare regler och nya boendeformer.
 • Näringslivets engagemang måste uppmuntras och tillvaratas.
 • Samordning mellan regering-myndigheter-civilsamhället-näringslivet måste stärkas.

Roland Utbult (KD)

Riksdagsledamot

Kristdemokraternas migrationspolitiska talesperson

2 svar to “Möte med Anders Danielsson, Migrationsverket”

 1. Hans G Eriksson Says:

  För oss som redan under föregående år började göra inlägg om en invandring på dagens nivå utifrån så självklara hjälpmedel som de ekonomiprisbelönade spelteorierna och olika skarptänkta personers generella uttalanden, skaver ”överraskningarna”.

  Varför inte ta till sig bedömningar som Assar Lindbecks upprepade: Fria gränser är inte realistiskt i välfärdsländer. Stefan Löfvén må mässa – utifrån mantrat ”Det finns absolut ingen anledning till oro – att ”vi” har full koll på våra gränser. Samtidigt som obeväpnade tulltjänstemän undviker att stoppa stora vapen- och narkotikaleveranser ”av ren självbevarelsedrift”.

  Läget är inte bara akut, det är ohejdbart. Kan inte närmast berörda göra en vettigare prognos än de vi sett hittills, kommer överraskningarna på flera områden att bli legio.

 2. Anneli Jäderberg Says:

  Det är en jobbig situation att arbeta med när FOLK måste fly sina länder men glöm aldrig grunden måste hållas i skick för att man ska kunna bygga där sen oavsett vilka människor som kommer hit eller dit måste hela Jorden hålla i beboeligt skick är den enda vägen för en framtid för våra barn i Generationer. Det har vad jag hört inte hållts inte alltför bra på andra sida. jordklotet i Asien där de kommer ifrån om jag förstått rätt men det är bra att ni arbetar på de olika delarna men viktigast är att vi kan bo kvar på Jorden utan att bli sjuka av miljö förstöringen och NEDSKRÄPNINGEN.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: