Möte med Afrika

När jag tillsammans med Lars-Arne Staxäng (M), Annelie Enochson och Mikael Oscarsson (båda KD) i början av mars i år besökte Rwanda och Demokratiska republiken Kongo så var det en intensiv och omtumlande resa.

I Rwanda bor 9 miljoner invånare. Det är i huvudsak två folkgrupper som bor där, Hutu och Tutsi. Det helt absurda och avskyvärda folkmordet 1994 innebar att 10.000 personer dödades varje dag i 100 dagar, eller sju personer per minut. Sedan FN dragit tillbaka sina styrkor fanns det ingenting som kunde hindra Hutuextremisternas planer att försöka döda alla Tutsi. De sköts, hackades, hängdes eller på andra vis dödades.

I Kigali Memorial Center i Rwanda kunde vi se bilderna och berättelserna från övergreppen på män, kvinnor och barn (se foto längst upp). Bara i området vid Memorial Center ligger 250.000 personer begravda. Idag är det ett förvånande lugn över Rwanda med ”Unity” som det viktigaste av alla uttryck från regeringen. Det byggs överallt i huvudstaden Kigali och vägarna är väl fungerande. Den rwandiska presidenten väljs i direkta val för en period om sju år.

Efter Rwanda reste vi till Kongo. I östra Kongo är infrastrukturen förstörd, området är oerhört fattigt trots rikedom på mineraler och landet domineras av korruption och svagt ledarskap. Vägarna var minst sagt bedrövliga och i vissa områden gällde det bara att försöka ta sig igenom och komma välbehållen fram.

Det enda som höll samman landet var kyrkornas engagemang. Den svenska organisationen PMU (Pingstmissionens Utlandssamarbete) är en av de organisationer som gör mycket stora insatser runt om i landet. Särskilt gripande var ett nutritionsprojekt utanför regionhuvudstaden Bukavu där undernärda barn fick en ny möjlighet vilket också gjorde deras mödrar stolta och glada (se foto).

På Panzisjukhuset i Bukavu mötte vi den prisbelönte chefskirurgen Denis Mukwege, specialiserad på gynekologi. Min syster Birgitta hade Denis i skolan när hon var missionär i Bukavu så det blev ett speciellt smmanträffande. På Panzisjukhuset hjälps kvinnor som våldtagits eller skadats på annat sätt vid förlossningar. Till detta arbete hör också rehabiliterings-centret Dorkas, ett arbete bland våldtagna kvinnor. Det blev ett möte som berörde starkt när vi fick höra berättelserna från dessa kvinnor. De låter inte det de gått igenom diktera deras framtid!

Roland Utbult (KD)

Riksdagsledamot

Lämna en kommentar