Att vara kristen i politiken

KD PrincipprogramEn kristen politiker kan utgöra ”en positiv påverkan på samma vis som för varje kristen som inte lämnar tron hemma utan tar med sig den till sitt dagliga jobb, inte minst i den brännande frågan om invandring och integration”, skriver Elisabeth Sandlund i Dagen den 13 januari i år.

Det är klokt skrivet. Jag ser i riksdagsarbetet min kristna tro som en enorm resurs där jag aldrig upplever mig stå ensam. I den utsatthet och de utmaningar som jag befinner mig i är mitt andliga liv och min inre övertygelse en inspirationskälla och en tröstande kraft i motgångens stund.

Den norske politikern Erik Lunde skriver i sin bok ”Kristen demokrati” att ordet ”kristen” i kristdemokratin har varit rörelsens styrka och svaghet. ”Styrka för att de kristna värderingarna har haft avgörande betydelse när det gäller utvecklingen av mänskliga rättigheter, demokrati och omsorg för de som behöver samhällets stöd. Svaghet eftersom kristdemokratin har blivit missförstådd som kristendomens, eller kyrkans, representant i politiken.”

Kristdemokrati är inte detsamma som ”kristen politik”. Kristdemokratin är en politisk ideologi byggd på värderingar och principer ur den kristna idétraditionen. Man behöver heller inte vara uttalat kristen för att kallas kristdemokrat eller rösta på Kristdemokraterna. Det handlar bland annat om en radikal politik för att säkra social rättfärdighet.

I det ideologiska landskapet är kristdemokratin unik eftersom den skiljer sig från högerns övertro på marknadskrafterna, liberalismens individcentrering och socialismens materiella människosyn. I kristdemokratin har alla människor ett unikt och okränkbart värde inte bara ur ett etiskt perspektiv utan också ur ett juridiskt. Om politiska beslut inte följer dessa principer skapas orättvisa, eget berikande och kaos.

Bland de kristdemokratiska principer som tilltalar mig mest är ofullkomlighetstanken. ”Föraktet för de svaga och önskan om en fullkomlighet kommer alltid att kulminera i katastrof” skriver Erik Lunde. De kristdemokratiska partierna växte fram i kölvattnet av andra världskriget som en absolut motsats till mellankrigstidens totalitära strömningar och ideologiska fanatism, där människan var reducerad till ett medel.

Ingemar Olssons sång ”Du vet väl om att du är värdefull” är älskad. Den talar om det medmänskliga och varje persons unika förmåga att bidra till samhället utifrån de gåvor man fått. Vi är alla sårbara och ofullkomliga och vi behöver varandra. Vi har alla en uppgift och rätten att vara en fullvärdig del av samhället. Därför är utvecklingen med selektering av människor i olika former en utveckling som leder åt fel håll. Människan har rätt till skydd från livets början till en naturlig död.

Politik är att påverka. Det är i de ständigt pågående frågeställningarna och processerna som jag går till jobbet och bär min kristna tro med mig in i arbetet. Den kristna tron är inte bara en energikälla, det är också en kompass i svåra etiska frågor. Och som andra som går till jobbet och bär sin tro med sig är jag målmedveten och inställd på att göra skillnad.

Roland Utbult (KD)

Riksdagsledamot

4 svar to “Att vara kristen i politiken”

  1. annika andersson Says:

    Håller med om att tron bär även på jobbet men vi måste bli tydligare om vad vi kristdemokrater vill förbättra och åstadkomma…vilket samhälle vi vill leva i. Kristdemokrati handlar om människors unika värde och detta får aldrig stå tillbaka för politiska kompromisser.
    Keep up the good work!

  2. Hans G Eriksson Says:

    ”Bland de kristdemokratiska principer som tilltalar mig mest är ofullkomlighetstanken. ”Föraktet för de svaga och önskan om en fullkomlighet kommer alltid att kulminera i katastrof” skriver Erik Lunde.”

    Kanske nås Roland Utbults procentmål den dag KD lyckats få in i det allmänna medvetandet att partiet har en annan själ än den som ihärdigt pådyvlas: den fundamentalistiska kristna högern med USA-anstrykning.

  3. Magnus Ramstrand » Blog Archive » Konrad Adenauer, stolt kristdemokrat och föredöme Says:

    Utbult, riksdagsman för partiet har skrivit bra på sin blogg: De kristdemokratiska partierna växte fram i kölvattnet av andra världskriget som en absolut motsats till mellankrigstidens totalitära strömningar och ideologiska fanatism, där människan var reducerad till ett medel, skriver Roland Utbult på sin blogg.

  4. Mia Nordström Says:

    Vi måste göra något åt psykvården och BUP nu. Våra barn och ungdomar mår allt sämre, många vuxna har det tufft.

Lämna en kommentar